Lääkäriliiton valtuuskunta koolla
Aluksi se sai katsauksen kuluvan vuoden toimintaan.
Lääkäriliiton uuden valtuuskunnan kaksipäiväinen syyskokous on käynnissä Lääkäritalossa Helsingissä.
Kokouksen aluksi valittiin valtuuskunnalle puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja kolmivuotiskaudeksi. Valtuuskunnan puheenjohtajana jatkaa Matias Rantanen . Varapuheenjohtajaksi valittiin Sari Silventoinen .
Liiton hallituksen puheenjohtaja Niina Koivuviita antoi valtuuskunnalle katsauksen kuluvan vuoden toiminnasta.
Etiikkakysymykset ovat olleet isosti pinnalla tänä vuonna. Liitto valmisteli huolellisesti kantaa eutanasiaan. Valtuuskunta päätti kevätkokouksessaan pitää kannan ennallaan: liitto vastustaa eutanasian laillistamista.
Lokakuussa liitto isännöi Maailman Lääkäriliiton WMA:n yleiskokousta Helsingissä. Tärkeimpänä asiana kokouksessa oli 60 vuotta täyttäneen Helsingin julistuksen päivitys.
Ammattihenkilölain uudistus on käynnissä. Uudistuksen yhteydessä arvioidaan jokainen säännelty sosiaali- ja terveydenhuollon ammatti. Liitto pitää tärkeänä, että sote-ammattihenkilöiden työnjako pysyy selkeänä.
Liiton kollegiaalisuusohjeiden ja eettisen ohjeiden päivitystä valmistellaan. Päätökset niistä tehdään valtuuskunnan kevätkokouksessa 2025.
Palkkaharmonisaatiossa paljon tehtävää
Lääkärisopimuksessa neuvotellaan jälleen alkuvuonna. Sopimuskausi päättyy huhtikuun lopussa. Neuvottelujen alla liitto nostaa järjestövalmiutta asteittain.
Palkkaharmonisaatiossa on Koivuviidan mukaan vielä paljon tehtävää. Monilla hyvinvointialueilla ei ole laadittu edes tavoiteaikataulua sen toteuttamiseksi.
Yksityissektorin edunvalvonnassa liitto on ollut aktiivinen muun muassa palveluntuottajarekisteri Soteriin liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi. Rekisteröintihakemusten käsittely oli pahasti ruuhkautunut.
Kilpailulainsäädäntö on puhututtanut paljon yksityisellä sektorilla toimivia jäseniä. Koivuviita totesi, että Lääkäriliitto ammattiliittona ei saa antaa hintaohjeita tai -suosituksia, eikä puuttua palkkiohinnoitteluun.
Terveyspoliittinen vaikuttaminen on maraton
Lääkäriliitto on tänä vuonna tehnyt kaksi terveyspoliittista kannanottoa. Ne koskivat Kela-korvausten korottamista ja vuokralääkäreitä. Lisäksi liitto on tehnyt linjauksen perusterveydenhuollon hoidon jatkuvuudesta. Lausuntoja on annettu suuri määrä.
Yhteiskunnallisen vaikuttamisen ykkösprioriteettina on ollut omalääkärimalli. Liiton tavoitteena on, että omalääkärimalli mahdollistetaan julkisen perusterveydenhuollon tuotantotapana siten, että omalääkäri voi toimia virkasuhteessa, työntekijänä tai ammatinharjoittajana.
Toinen tärkeä aihe on terveydenhuollon rahoitus. Liiton mielestä rahoitusmalli tulee uusia tavalla, joka turvaa väestön palvelut ja antaa hyvinvointialueille mahdollisuuden kehittää toimintaansa. Alijäämäkierteeseen joutuneiden alueiden tilannetta on helpotettava.
Liitto peräänkuuluttaa päättäjiltä terveydenhuollon pitkäjänteisempää kehittämistä.
Vaikuttamistapaamisia liitolla oli marraskuun loppuun mennessä 94.
– Vaikuttamistyö on enemmän maraton kuin sprintti. Meidän täytyy loputtomasti toistaa viestejämme, jotta saamme sanomat perille, Koivuviita sanoi.
Koulutusresurssit ovat liian pienet
Katsaus kirvoitti valtuuskunnassa runsaasti keskustelua. Huomiota kiinnitettiin muun muassa vuokralääkärien käyttöön hyvinvointialueilla, omalääkärimallin kehittämiseen ja erikoistumiseen. Miten saadaan erikoistuvia pula-aloille, kuten psykiatriaan?
Eniten keskustelua herätti kuitenkin lääkärikoulutus. Useat valtuuskunnan jäsenet olivat huolestuneita siitä, että lääketieteellisten tiedekuntien koulutusmääriä on lisätty, mutta koulutuksen resurssit ovat liian vähäiset. Koulutuksen laatu kärsii.
– Meille valmistuu lääkäreitä, jotka ovat epävarmoja, eivätkä osaa tehdä päätöksiä. Onko yliopistojen nykyinen valintajärjestelmä hyvä? kysyi Anna Siitonen .
Lassi Karppi huomautti, että valmistuneille on osaamistavoitteet, joita on runsaasti. Hän oli huolestunut myös kouluttajalääkärien jaksamisesta.
Myös täydennyskoulutuksen toteutuminen herätti huolta. Työnantajat ovat säästöpaineissa leikanneet koulutusmäärärahoja rutkasti.