Jäsen

Lääkäriliiton Mattila: Päivystystyöryhmän raportti on hyvä alku

Tärkeintä on osaamisen varmistaminen.

Sari Kosonen

Sosiaali- ja terveysministeriö julkisti torstaina virkamiestyöryhmän valmisteleman ehdotuksen sairaaloiden ja ympärivuorokautisten päivystysten työnjaon kehittämisestä. Sen mukaan sairaala- ja päivystysverkkoa on tiivistettävä.

Lue lisää: Työryhmä: Yksittäisten sairaaloiden lakkauttamista ei ehdoteta

Lääkäriliiton Politiikkatoimialan johtaja Jukka Mattila pitää selvitystä hyvänä alkuna kehittämiselle.

– On selvää, että nykytilanteelle on tehtävä jotain. Arvostan sitä, että pätevä ja terveydenhuollon haasteet hyvin tunteva porukka on miettinyt ratkaisuja. Työ on kuitenkin kesken – seuraavaksi ehdotus etenee jatkoselvitykseen ja poliittiseen käsittelyyn.

Mattilan mielestä selvityksessä ei ollut mitään kovin yllättävää.

– Se on tavallaan jatkumoa palveluverkon muokkaukselle keskittämis- ja päivystysasetuksilla. Nyt halutaan muuttaa sairaaloiden profiileja.

Miten varmistetaan osaajien riittävyys?

Mattilan mielestä tärkein asia sairaaloiden ja päivystysyksiköiden työnjaon kehittämisessä on osaamisen varmistaminen.

Työryhmän mukaan palveluiden keskittäminen on sitä tarkoituksenmukaisempaa, mitä enemmän erityisosaamista sekä erityistiloja tai -laitteita hoidossa tarvitaan. Mattilan mielestä asia vaatii kokonaisvaltaista tarkastelua.

– Selvityksessä ei ole perusteltu vaikutuksia osaajien riittävyyteen. Liiton näkökulmasta on tärkeä käydä läpi, mitä vaikutuksia sairaala- ja päivystysverkon tiivistämisellä on kokonaisuuden kannalta.

– Kuka kouluttaa erikoisalojen – erityisesti operatiivisten alojen – lääkärit? Jos osasta keskus- ja akuuttisairaaloita puuttuu päivystys, se vaikuttaa suoraan erikoislääkärikoulutukseen kyseisissä sairaaloissa ja siihen, miten sairaaloihin jatkossa saadaan lääkäreitä töihin, Mattila toteaa.

Myös kustannuksia pitää tarkastella kokonaisuutena. Yksiköiden karsimisesta koituu vaihtoehtoiskustannuksia. Ensihoitokaan ei ole halpaa.

Perusterveydenhuoltoa on vahvistettava

Työryhmä ehdottaa yöaikaisten perusterveydenhuollon päivystyspisteiden vähentämistä. Tähän Mattila suhtautuu varauksellisesti. Asian pitäisi olla hyvinvointialueen omassa päätösvallassa.

– Sairaaloiden päivystyspotilaista suuri osa on sellaisia, jotka eivät tarvitse keskussairaalatasoista hoitoa. Ei ole järkevää, että sairaaloiden päivystykset ruuhkautuvat jatkohoitopaikkaa jonottavista.

– Perusterveydenhuollon ympärivuorokautisia sairaalaosastoja kannattaisi hyödyntää entistä tehokkaammin. Tämän tueksi voidaan tarvita ympärivuorokautisia lääkärivalmiuksia myös perusterveydenhuoltoon, Mattila sanoo.

Väestön peruspalvelut on työryhmän mukaan turvattava jokaisella hyvinvointialueella. Mattila toivoo, että yksin hyvinvointialueita ei syyllistetä, jos tässä ei onnistuta. Hyvinvointialueiden rahoituksesta vastaa suurelta osin valtio.

– Kuinka suuri osa tosiasiallisesta järjestämisvastuusta on siis suoraan valtiolla? Mielestäni erittäin suuri.

Lue lisää: Sairaalaverkkoselvitys on vasta alku, lopputulos jää nähtäväksi

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030