In memoriam

Kari Teramo 12.1.1938–12.12.2022

Sture AnderssonOskari HeikinheimoMiira Klemetti-PetterssonSusanna SainioVedran StefanovicMikko Tarvonen

Kari Teramo syntyi Helsingin Naistenklinikassa neljä vuotta sairaalan valmistumisen jälkeen. Naistenklinikka oli erottamaton osa hänen tarinaansa. Teramo väitteli kohdunkaulan puudutuksen sikiölle aiheuttamasta ohimenevästä hapenpuutteesta Naistenklinikalla vuonna 1970. Hänelle myönnettiin professorin arvonimi vuonna 1998, ja joulukuussa 2000 hän jäi eläkkeelle Naistenklinikan synnytysosaston osastonylilääkärin virasta. Teramo jatkoi työtään Naistenklinikan senioritutkijana keskeisimpinä aiheinaan diabetes ja raskaus sekä sikiön hapenpuutteen tunnistaminen lapsiveden ja napaveren erytropoietiinimäärityksillä.

Kansainvälisten kontaktiensa avulla Teramo toi Suomeen alan uusimman tiedon ja kehitti sitä edelleen. Teramo uudisti Kari Raivion kanssa Naistenklinikalla diabeetikkojen hoidon, minkä seurauksena perinataalikuolleisuus laski näissä raskauksissa 1970-luvulla 15 prosentista kahteen. Kansainvälisesti Teramo vaikutti Diabetic Pregnancy Study Group -järjestössä, joka myönsi hänelle Jorgen Pedersen -elämäntyöpalkinnon v. 2009. Teramon osaamisalueisiin kuului myös sikiön veriryhmäimmunisaation hoito kohdunsisäisesti annettavien punasolusiirtojen avulla. Väitöskirjaohjaajana ja perinatologien kouluttajana hän oli oikeudenmukainen ja ehdottoman tasapuolinen – hän vaati koulutettavilta paljon, mutta itseltään eniten. Teramo opetti esimerkillään, että potilasta voi hoitaa vain parhaalla mahdollisella tavalla, oli tämän tausta tai elämäntilanne mikä tahansa.

Lue myös

Teramo kertoi, ettei kokenut tutkimuksen tekemistä työnä, vaan harrastuksena. Viimeisin artikkeli julkaistiin marraskuussa 2022 arvostetussa BJOG:ssa. Katsaus käsittelee korostunutta sykevaihtelua sikiön synnytyksenaikaisen hapenpuutteen varhaisena merkkinä.

Vapaa-ajalla Teramolla keskiössä olivat perhe, koiran hoito ja filatelia. Kiinnostuksen kohteisiin kuuluivat myös jazz, lintujen tarkkailu ja alkuperäiskansojen historia. Kari Teramo oli sivistynyt kosmopoliitti ja avarakatseinen intellektuelli. Kari itse puistelisi päätään ylisanoille, mutta ei ole liioiteltua todeta, että monille synnytyslääkäreille ja kätilöille hän on alansa legenda. Hänen merkitystään suomalaiselle synnytysopille voidaan kuvata sanoilla, jotka Dostojevski osoitti Gogolille: me kaikki ilmestyimme Teramon viitan alta.

Kirjoittajat

Sture Andersson

Oskari Heikinheimo

Miira Klemetti-Pettersson

Susanna Sainio

Vedran Stefanovic

Mikko Tarvonen

Kirjoittajat ovat Kari Teramon työtovereita ja ystäviä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030