Kalson sensuurisyytökset ovat perusteettomia
HUS:n kipuklinikan ylilääkäri Eija Kalso väittää Lääkärilehden verkkosivulla 30.10. julkaistussa kommenttikirjoituksessaan (1), että Yle olisi sensuroinut hänen haastatteluaan 25.10. Yle TV1:ssä esitetyssä Akuutti-ohjelmassa. Lisäksi hän antaa ymmärtää, että Yle edistää kannabiksen käyttöä lääkkeenä.
Kumpikaan väitteistä ei pidä paikkaansa.
Akuutissa toimittaja avasi keskustelua lääkekannabiksen käytön ja tutkimuksen nykytilasta. Aihetta käsiteltiin monipuolisesti. Ohjelmassa oli mukana ihmisiä, joilla on kokemusta lääkekannabiksesta sekä asiantuntijoita puolesta ja vastaan.
Peruskysymys kuului, miten lääkekannabikseen suhtaudutaan Suomessa. Haastateltavana oli myös Kalso, koska hän on johtava kipuasiantuntija Suomessa. Toista näkemystä edusti kanadalainen lääkekannabiksen erityisasiantuntija Michael Verbora.
Kalson haastattelusta on käytetty otteita, mikä on tavallista tv- ja radio-ohjelmissa. Hän vastaa otteissa kysymyksiin, joita hänelle on esitetty. Otteiden valinta on toimituksen, ei haastateltavan oikeus ja osa toimituksen journalistista itsenäisyyttä ohjelmaa tehtäessä.
Valittu esitystapa on problematisoiva ja kenties poleeminenkin. Ohjelmalla on aina myös oma käsikirjoituksensa, jonka avulla kerronnasta tehdään kiinnostavaa. Tv-ohjelma ei ole luento. Koska ohjelmaan haastateltiin kahdeksaa eri ihmistä, ennakkokatselua ei valitettavasti aikataulusyistä pystytty järjestämään.
Kalson näkemykset ovat laajasti tiedossa ja myös Yle on haastatellut häntä vuosien saatossa useissa eri yhteyksissä. Akuutti-ohjelmassa ja siihen liittyvässä verkkoartikkelissa kaksi vuotta sitten (10/2015) Kalso kertoi pitkään lääkekannabiksen tutkimuksesta ja haittavaikutuksista. Tiedeykkönen (Yle Radio 1) käsitteli viikolla 43 koko lähetyksen verran lääkekannabista ja myös Kalso oli mukana ohjelmassa.
Sensuurista syyttäminen on vakava asia, varsinkin kun Kalso itse on saanut puheenvuoron Ylellä vuosien saatossa monta kertaa.
Yle tuo sisällöillään esiin suomalaisia kiinnostavia asioita ja ilmiöitä sekä erilaisia näkemyksiä. Näiden näkemysten joukossa on ollut monesti myös Kalson ja monien muiden asiantuntijoiden ja tutkijoiden käsitykset ja mielipiteet.
- 1
- Kalso E. Miksi Yle sensuroi asiantuntijoita? Kommentti, 30.10.2017. http://www.laakarilehti.fi/ajassa/verkkokommentti/miksi-yle-sensuroi-asiantuntijoita/