Kommentti

Sodan jatkuessa

Käymme maailmanlaajuista sotaa sellaista vihollista vastaan, jonka voi nähdä lähinnä elektronimikroskoopilla, kirjoittaa Saku Pelttari.

Saku Pelttari
Kuvituskuva 1
Kansikuva

Minulla oli ilo toimia kandikonsulttina kolmelle kandidaatille tänä kesänä reilun kuukauden ajan. Sain hämmästellä pian valmistuvien kandidaattien osaamisen ja perusteellisuuden tasoa. Samaa olen hämmästellyt pitäessäni perehdytyksiä päivystystyössä ja muutenkin anatomian opetustyössä yliopistolla. Taso tuntuu nousevan joka vuosi eikä osaamisessa ole vielä näkynyt osakekurssien kaltaista romahdusta koronan käynnistettyä salamasotansa. Olenkin ihmetellyt moneen otteeseen, mistä lähtien valmistuvalla lääkärisukupolvella on ollut lääketieteen käytännön työ näin hyvin hallussa. Eikös kaikki kandit heivattu ulos sairaaloista ja klinikoista kaksi vuotta sitten koska COVID-19 ja tartuntariskit? Sitä vatvoessani muistin, ettei lääketieteellinen ole ala-aste, vaan suoraan ammattiin valmistava yliopistotutkinto, jossa opiskelija on itse vastuussa oppimisestaan.

Kandidaatti ei ole passiivisesti paikallaan istuva tabula rasa, johon lääkärimestarit luennoillaan maalaavat koululääketiedettä ja sen taidetta. Lääketieteen opiskelijalla on uniikki persoonallisuus, kattava perustieteiden osaaminen ja elämää taustalla jo vähintään 18 vuotta, usein enemmänkin. Karpaasille tämä voi kuulostaa vähältä, mutta 18 vuodessa yksi voi kokea enemmän kuin toinen koko elämänsä aikana. Matka lääketieteellisen läpi tapahtuu näistä lähtökohdista ja siksi onkin helppo ymmärtää miksi korona-aikana opiskelleet tuntuvat oppineen asiansa aivan yhtä hyvin, jos ei jopa paremmin, kuin aiemmin. Opiskelijoiden kompensaatiokyky opetuksen määrän tai laadun heiketessä on asia, jota ei aikaisemmin ole toden teolla nähty ja nyt sen moneen otteeseen nähtyäni olen hämmästynyt ja nöyrä.

Näin ei asian kuitenkaan tulisi olla. Lääkärikunnalla on velvollisuus tarjota opiskeleville kollegoille kaikki puitteet ammattiin valmistumiseen, mutta vaikka osakemarkkinat ovat jo kutakuinkin toipuneet koronasta, opetusresurssit laahaavat edelleen perässä. Tutkinto on 6-8 vuotta tasaisen tappavasti puksuttava höyryjuna. Opiskelijan täytyy itse löytää vaununsa missä matkustaa - ja sopiva kaide mistä pitää kiinni kun meno yltyy hurjaksi. Koronaviruksen aikana junan tahti ei ole muuttunut, mutta vaunujen määrät ovat vähentyneet ja koot pienentyneet samalla, kun lähiopetuksen ja käytännön harjoittelun määrästä on supistettu. Nyt keväällä valmistuneet ovat matkustaneet vaunujen katoilla ja ovenkahvoista roikkuen jo toista vuotta.

Kaikille lienee selvää, että käymme maailmanlaajuista sotaa sellaista vihollista vastaan, jonka voi nähdä lähinnä elektronimikroskoopilla. Kaatuneiden määrä maailmanlaajuisesti on noin 4,4 miljoonaa henkeä. Taistelu jatkuu edelleen. Virus on myös varsin sitkas ja ovela vastus ja nykyisellä muuntautumis- ja leviämistahdilla "normaaliin" palaamisen tavoite tämän vuoden aikana on itsepetosta.

Lue myös

Lääketieteen opiskelijoiden lisäksi kaikki terveydenhuoltoalan opiskelijat ovat keskeisessä roolissa koronan vastaisen sodan jatkamisessa ja tulevan luonnollisen poistuman paikkaamisessa. Heidän merkitys tulee korostumaan entisestään, kun luonnollinen poistuma ei käsitäkään enää lähes yksinomaan eläköitymistä, vaan myös kasvavaa joukkoa työllä uuvutettuja, loppuun poltettuja, sekä alanvaihtajia. Vaikka hätä ja resurssipula on kaikkialla, on sota jo hävitty, jos jalkaväen koulutuksesta nipistämistä jatketaan. Huono-onnisimmat opiskelijat saapuvat etulinjaan nyt jo valmiiksi uupuneina eikä sodan loppu ole vielä näkyvissä.

Kollegat. Pitäkää hyvä huoli omasta jaksamisestanne, mutta sitäkin paremmin huolehtikaa taistelutiimin nuorimmaisista. Mikään etäopetus tai simulaatio ei valmista etulinjan tulitukseen. Ei ole kenenkään etu, että taistelijan taistelutahto ja ammatillinen itsetunto romahtavat jo alkumetreillä. Yhtään ainoata taistelijaa ole varaa menettää - varsinkaan sen vuoksi, että jää heti etulinjaan saavuttuaan yksin luotisateeseen.

Eksoottisista oireista, löydöksistä ja harvinaissairauksista kiinnostunut yleislääkäri. Tuttu näky Kauhavan terveyskeskuksen käytävillä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030