YTHS:n toiminta mullistui
AMK-opiskelijat tulivat YTHS:n palveluiden piiriin, ja se tuplasi asiakasmäärän ja muutti toimintamallin.
Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n asiakasmäärä yli tuplaantui vuoden alusta, kun se sai vastuulleen myös ammattikorkeakoulujen opiskelijoiden terveydenhuollon.
Nyt YTHS:n palveluita käyttää liki 270 000 korkeakouluopiskelijaa.
– Voi sanoa, että tämä on yksi suurimmista koskaan toteutetuista muutoksista Suomen perusterveydenhuollossa, johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi kertoo.
Samaan aikaan aloitti 12 uutta toimintapistettä, alihankkijoita 30 paikkakunnalla ja liki 400 uutta työntekijää.
Iso jännityksen aihe oli työntekijöiden rekrytointi, mutta se on Metsäniemen mukaan onnistunut odotettua paremmin.
Uusia lääkäreitä rekrytoitiin 43. Heistä kymmenisen on psykiatreja.
Moniammatilliset tiimit
Samalla muuttui myös palvelumalli. Nyt yleislääkärit toimivat osana moniammatillista vastuutiimiä, johon kuuluvat myös terveydenhoitaja, psykiatrinen sairaanhoitaja ja fysioterapeutti.
– Emme olisi selvinneet opiskelijamäärän kasvamisesta, jos olisimme toimineet samalla tavalla kuin ennen, Metsäniemi sanoo.
Tiimi on vastuussa yhdestä tai useammasta tiedekunnasta tai osastosta ja hoitaa niiden opiskelijat.
– Näin säilyy kuva siitä, keitä kyseisen tiedekunnan apua tarvitsevat opiskelijat ovat, mitä he tarvitsevat ja onko jotain asioita, joita pitää viedä tiedekunnan suuntaan, Metsäniemi kertoo.
Tiimin fysioterapeutti pitää suoravastaanottoa tuki- ja liikuntaelinongelmista kärsiville ja psykiatrinen sairaanhoitaja ottaa vastaan mielenterveysongelmista kärsivät.
Mielenterveyden palveluita kysytään
Toinen iso uudistus lääkärin näkökulmasta on valtakunnallinen digilääkäritoiminta. Puhelimitse tehtävässä hoidontarpeen arviossa varataan aika digilääkärille, jos kyseessä on etäyhteydellä, puhelimitse tai paperikonsultaatiolla ratkaistava asia.
– Tällä pyritään siihen, etteivät vastuutiimit kuormittuisi pikkusilpusta. Iso osa lääkäreistämme on osan viikosta digilääkärin päivystysvuorossa, Metsäniemi kertoo.
Korona-aikana on vaikea ennakoida palveluiden kysyntää, sillä opintojaan etänä suorittavat opiskelijat ovat kukin tahoillaan.
Flunssapotilaita YTHS ei ota nyt vastaan, mutta mielenterveyteen liittyen palveluiden kysyntä on jatkanut kasvuaan. Tähän on vastattu rekrytoimalla merkittävästi lisää psykiatrisia sairaanhoitajia.
Muutos perustuu vuoden alusta voimaan tulleeseen lakiin korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta. Sen myötä myös YTHS:n ja Kelan suhde muuttui. Nyt Kela on palveluiden järjestäjä ja YTHS niiden tuottaja. Rahoitus tulee Kelasta, jolle opiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun. YTHS:n palvelut ovat maksuttomia.