YTHS:n mielenterveyspalveluilla on kysyntää
Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön, YTHS:n, mielenterveystyö on toiminut omana linjanaan YTHS:ssä 30 vuotta. Mielenterveyspalvelujen laajamittainen toteuttaminen pohjautui aikanaan todettuun tarpeeseen, joka ei sittemmin ole ainakaan vähentynyt.
YTHS:n Jyväskylän terveydenhoitoasemalla tehty selvitys osoitti, että vuonna 1997 mielenterveyspalveluja käytti keskimäärin 22,5 opiskelijaa tuhatta opiskelijaa kohti. Kymmenen vuotta aikaisemmin vastaava luku oli 14,2 opiskelijaa. Jos mielenterveyspalvelujen käyttö suhteutetaan opiskelijamäärään, kasvu oli 58 %. YTHS:n johtajapsykiatrin Kari Pylkkäsen mukaan muutos tuskin kuitenkaan heijastaa opiskelijoiden mielenterveyden häiriöiden yleistymistä, vaan ennemminkin asennemuutosta, joka on johtanut mielenterveyspalvelujen kysynnän merkittävään kasvuun. Nykyopiskelijat puhuvat asioistaan avoimesti.
Käynnit YTHS:n psykiatreilla ja psykologeilla lisääntyivät yhteensä 8,4 % vuosina 1996-98. Kasvu on samaa suuruusluokkaa kuin Oulun YTHS:n terveydenhoitoaseman mielenterveyspalvelujen koko vuosittainen tuotantovolyymi, Pylkkänen kertoo YTHS:n julkaisemassa kirjassa 30 vuotta opiskelijoiden mielenterveystyötä.
Opiskelijoiden mielenterveyspalvelujen tarve liittyy pääosin ikäkauden mukaisiin psykososiaalisen kehityksen haasteisiin, Pylkkänen kirjoittaa.
Peräti 40 % YTHS:n mielenterveyspalvelujen käytöstä liittyy opiskelukyvyn lamaantumiseen tai sen vakavaan uhkaan. Yleisin hoitoon hakeutumiseen johtanut oire on masennus. Myös syömishäiriöt näyttävät viime vuosien aikana yleistyneen.