Ajan­kohtai­sta

Yt-viikot hiljensivät työterveyshuollon

Kun Neste Oil ilmoitti aloittavansa yt-neuvottelut 450 työpaikan vähentämiseksi, tuli yhtiön työterveyshuollossa hiljaista. Myös välittömästi irtisanomiskeskustelun jälkeen tarvittiin yllättävän vähän keskustelu- ja kuunteluapua, kertoo yhtiön johtava työterveyslääkäri Visa Kervinen.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/stetoskooppi_by_James_Steidl_Pixmac.jpg

Kun Neste Oil ilmoitti elokuussa aloittavansa yt-neuvottelut 450 työpaikan vähentämiseksi, tuli yhtiön työterveyshuollossa hiljaista. Vastaanottokäyntejä oli selvästi vähemmän kuin yleensä. Myös sairastavuus väheni, kun ihmiset halusivat olla läsnä työpaikalla tekemässä töitä ja kuulemassa tilanteesta.

Kaikkiaan 351 työntekijän vähentämiseen päättyneet, kuusi viikkoa kestäneet yt-neuvottelut pyörivät kyllä jokaisen mielessä.

- Kun vastaanotolle tultiin, jossain vaiheessa asia nousi keskustelussa esiin, Neste Oilin johtava työterveyslääkäri Visa Kervinen kertoo.

Yhtiön kaikilla kolmella työterveysasemalla oli varauduttu yt-neuvottelujen päättymiseen varaamalla paljon vapaita aikoja työterveyshoitajille ja -lääkäreille. Keskustelu- ja kuunteluapua välittömästi irtisanomiskeskustelun jälkeen tarvittiin kuitenkin yllättävän vähän, vain puolen tusinan visiitin verran. Ei-päivystysluonteisia käyntejä on sittemmin tullut työterveyslääkäreille kymmeniä, kun pois lähtevät ovat käyneet kertomassa työsuhteensa päättymisestä.

Koulutusta irtisanotuille, keskustelua taloon jääville

Öljynjalostusyhtiön työterveyshuollolla on kuitenkin riittänyt töitä. Ensin irtisanomiskeskusteluissa mukana olleille esimiehille järjestettiin päivän mittainen, ulkopuolisen henkilöstökonsultin vetämä koulutus ja sittemmin pari tuntia kestänyt purkutilaisuus, joissa työterveyshuolto oli aktiivisesti mukana. Työterveyslääkäri oli mukana myös luottamusmiesten omassa purkutilaisuudessa.

Yhteensä 111 irtisanottua kutsuttiin puolen päivän mittaiseen koulutukseen, jossa kerrottiin työsuhteen päättymiseen liittyvistä asioista, kuten stressioireista, syyllisyyden tunteesta ja siitä, miten terveydenhuolto jatkossa järjestyy.

- Työntekijät, jotka ovat olleet talossa vuosikymmeniä, eivät välttämättä tiedä, mikä on oma terveysasema tai sen solu, Kervinen sanoo.

Irtisanottujen lisäksi yhtiö valmentaa jäljelle jääneet. Jatkavalle organisaatiolle järjestetään keskustelutilaisuuksia, joissa on mukana paikallisjohto, työterveyshuolto, henkilöstötoiminto ja ulkopuolinen henkilöstökonsultti.

Eikä siinä vielä kaikki. Neste Oilin tarkasti hiotussa muutosvalmennuksessa myös eläkeputkeen siirtyneet saivat oman infopäivänsä, jossa työterveyshuollon väki oli kertomassa muun muassa valmistautumisesta 60+ -elämään.

Yhtiön työterveyshuolto sai ikävässä prosessissa ilonkin aiheita.

- Irtisanotut ja eläkkeelle lähteneet työntekijät ovat käyneet kiittämässä hyvästä työterveyshuollosta. Samalla olemme hoitaneet reseptien jatkamiset ja muut käytännön asiat kuntoon, Kervinen kertoo.

Työterveysväki myös irtisanomispaineessa

Työterveyshuollon väki on hoitanut itseään ja toisiaan keskustelemalla kokouksissa ja kahvipöydissä. Erityistä työnohjausta ei järjestetty.

- Yt-neuvottelujen aikana myös työterveyshuollossa on luettu tarkkaan läpi työnantajan viikoittaiset tiedotteet. Kaikkiaan haastavaksi tilanteen teki se, että yt:t koskivat yhtiön koko Suomen henkilöstöä, myös työterveyshenkilöstöä. Samanaikaisesti sekä elettiin pienessä epävarmuudessa omasta kohtalosta että tuettiin potilaita heidän jaksamisessaan prosessin aikana, Kervinen kertaa syksyn pitkiä yt-viikkoja.

Polttoaineiden jalostus- ja markkinointiyhtiö Neste Oil työllistää noin 5 300 henkilöä.

Jaana Ahlblad
kuva Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030