Yleissairaalapsykiatrian päivät: Psykiatria pois metsien kätköistä
-Psykiatria on riittävän kauan operoinut metsissä, kaukana taajamista, joissa ihmiset asuvat! Kaikille osapuolille on hyväksi astua osaksi terveydenhuollon kokonaisuutta, sanoo professori Hasse Karlsson Turun yliopiston psykiatrian klinikalta.
Psykiatrian ja psykologian asiantuntijoiden on syytä tutustua entistä enemmän uusimpaan tutkimustietoon mm. tiettyjen elämänkokemusten vaikutuksia keskushermoston toimintaan. Toisaalta somaattisen lääketieteen edustajille voi olla tarpeen hellittää tiukkaa biologista ihmiskäsitystään.
Käytännön työ vanhentuneiden raja-aitojen kaatamiseksi onkin edennyt. Yleissairaalapsykiatrian osastoja on perustettu sairaaloihin eri puolelle Suomea. Viime vuoden kesällä yleissairaalapsykiatria hyväksyttiin omaksi erikoisalakseen.
Syyskuun lopulla Turussa järjestetyillä Yleissairaalapsykiatrian päivillä esiteltiin tuoreinta tutkimustietoa sekä empiirisiä kokemuksia fyysisten ja psyykkisten tekijöiden yhteisvaikutuksesta ihmisen sairastamisessa.
Myös uusia tai vähemmän tunnettuja hoitomuotoja esiteltiin parille sadalle osanottajalle. TYKsin psykiatrian poliklinikka kertoi kehittämästään hoitomallista hyperventilaatio-oireista ja -kohtauksista kärsiville. Tämä potilasryhmähän jää sekä diagnostiikassa että hoidossa helposti liian vähälle huomiolle. Osalle oireista kärsiville ei löydetä elimellistä syytä, jolloin psyykkisten syiden selvittely on tarpeen. Toisaalta on hyvä muistaa, että elimellisen sairauden löytyminen ei sulje pois psykofysiologisen hyperventilaation mahdollisuutta, vaan voikin lisätä ahdistuneisuutta ja sitä kautta oireita.
Keskeinen elementti tässä TYKSin hoitomallissa on hengityskoulu. Pienryhmässä opetellaan ensiapukeinoja: mielen rauhoittamista, rentoutumista ja vatsa/pallea- sekä nenähengitystä. Näistä harjoituksista edetään tarvittaessa ja potilaan niin halutessa esimerkiksi lyhytterapiaan. Osalle riittää oireiden hallintaan fyysisten harjoitusten opettelu.
Turun Yleissairaalapsykiatrian päivillä pohdittiin myös mm. somatisaatiota, kipupotilaan kohtaamista, aikuisten sukupuoli-identiteettihäiriöiden tutkimusta ja hoitoa sekä estradiolin vaikutuksia naisen mieleen.