Ajan­kohtai­sta

WHO julkaisi ICD-11-tautiluokituksen

Järjestö kaavailee käyttöönottoa vuonna 2022. Nyt on valmistelujen aika.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Kansikuva

Maailman terveysjärjestö WHO on julkaissut uuden tautiluokitusjärjestelmän ICD-11:n (International Classification of Diseases).

Tällä hetkellä Suomessa ja monessa muussa maassa on käytössä ICD-10-luokitus. Sen mukaisesti esimerkiksi suurimmassa osassa terveyskeskuksista lääkärit kirjaavat käyntisyyt ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos laatii kuolinsyytilastot. Joissakin maissa vakuutusyhtiöt käyttävät luokitusta korvausten perusteena.

ICD-11 sisältää noin 55 000 koodia vammoille, sairauksille, tiloille ja kuolinsyille. ICD-10:n vastaava luku oli 14 400.

Muun muassa immuunijärjestelmän sairauksille, unihäiriöille ja seksuaaliterveyteen liittyville tiloille tulee uudet pääluokat. Esimerkiksi sukupuoliristiriita (gender incongruence) siirtyi mielenterveyden häiriöiden luokasta seksuaaliterveyden luokkaan.

Muita esimerkkejä uudistuksista ovat peliaddiktio, joka on lisätty addiktiohäiriöiden luokkaan, sekä ahmintahäiriö (BED, binge eating disorder), joka on lisätty syömishäiriöihin.

Länsimaisesta näkökulmasta katsoen yllättävä lisäys pääluokkiin on perinnelääkintä (Traditional Medicine). Sen alle on mahdollista luokitella tiloja ja häiriöitä muinaisen kiinalaisen lääkintäperinteen mukaisesti. Näin luokitusjärjestelmä huomioi Kiinassa, Japanissa ja Koreassa käytössä olevia luokitustapoja.

Käyttöönotto on hidasta

Tautiluokituksen muutostarve nousee tieteen ja terveydenhuollon kehityksestä. Työ on hidasta. WHO on valmistellut ICD-11-luokitusta yli kymmenen vuotta. Se on käynyt läpi yli 10 000 ehdotusta luokitukseen liittyen. Testauksia on järjestetty 31 maassa.

Vaikka luokitus nyt valmistui, se ei ole tulossa käyttöön lähiaikoina. Se esitellään virallisesti WHO:n maailmankokouksessa ensi toukokuussa. WHO on kaavaillut käyttöönoton tapahtuvaksi vuoden 2022 alusta.

Lue myös

Materiaali on silti julkaistu virallisesti jo nyt, jotta valtiot pääsevät suunnittelemaan uuden version käyttöönottoa, tekemään käännökset ja kouluttamaan terveydenhuollon ammattilaisia uuteen järjestelmään.

Luokitusjärjestelmien käyttöönoton hitautta kuvastaa sekin, että Yhdysvalloissa ICD-10:kin tuli käyttöön 2015. Suomessa se tuli virallisesti käyttöön 1996.

Kehittämispäällikkö Mikko Härkönen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen OPER-yksiköstä arvioi Lääkärilehdelle, että Suomessa luokitusjärjestelmä tulisi laajasti käyttöön vasta, kun sote-uudistus on valmis ja toiminnassa.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030