Ajan­kohtai­sta

Vuorotyön haitat kuriin

Vuorotyön aiheuttamaa väsymystä ja unihäiriöitä voidaan vähentää hyvällä vuorosuunnittelulla.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1
Kansikuva

Työterveyslaitoksen tutkimuksissa on seurattu erilaisten työvuorojen vaikutusta 13 000:n sairaalassa työskentelevän uneen, väsymykseen sekä työn ja muun elämän yhteensovittamiseen 2008–2015.

Tutkimuksissa todettiin, että palautuminen työvuorojen jälkeen onnistuu parhaiten, kun lyhyitä vuorovälejä ja peräkkäisiä yövuoroja on vain vähän.

Varsinkin vanhemmat työntekijät hyötyivät yövuorojen vähentämisestä. Lyhyiden vuorovälien vähentäminen tai siirtyminen kokonaan päivätyöhön vähensi vanhempien työntekijöiden väsymishaittoja selvästi. vaikutus näkyi nuoremmillakin, mutta ei yhtä selvästi.

Työterveyslaitos selvitti myös jatkuvaa yötyötä tekevien hyvinvointia. Jatkuva yötyö aiheuttaa päiväaikaista väsymystä ja nukahtamisvaikeuksia kolmivuorotyötä enemmän. Toisaalta jatkuvaa yötyötä tekevät ovat muita tyytyväisempiä työhönsä. Tämä liittyy työn itsenäisyyteen. Jatkuvaa yötyötä tehdään yleensä vapaaehtoisuuteen perustuen.

Tutkijat painottavat, että työvuorot voi ja kannattaa suunnitella niin, että työhyvinvointi ja tuottavuus varmistetaan ja väsymyshaitat minimoidaan.

Unihäiriöiden oireet ovat vuorotyöläisillä yleisiä

Työterveyslaitos on tutkinut myös psykologisten hoitomuotojen vaikuttavuutta vuorotyöntekijöiden unettomuuden hoidossa. Unihäiriöiden oireet ovat vuorotyöläisillä yleisiä. Yleisin on unettomuus, joka jatkuessaan altistaa psyykkisille ja fyysisille sairauksille ja heikentää työkykyä.

Lue myös

Tutkimuksessa selvitettiin lääkkeettömän ryhmähoidon, itsehoidon ja yksilöllisen unen huollon ohjauksen vaikutusta unettomuuteen.

Tutkimukseen osallistuneiden unettomuuden vakavuus ja uupumuksen oireet vähenivät hoitojen jälkeen. Lisäksi vireys ja elämänlaatu paranivat. Tulokset säilyivät puolen vuoden seurannassa. Eniten hyötyivät ryhmähoitoa saaneet. Ryhmä- ja itsehoitoa saaneiden mieliala parani enemmän ja he kokivat hoidon parantavan vaikutuksen suurempana kuin lyhyttä unen huollon ohjausta saaneet. Noin kolmasosa ei hyötynyt hoidosta.

kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030