Ajan­kohtai­sta

Voisiko kainalon tyhjennyksen välttää?

Vartijaimusolmukkeiden poisto yhdistettynä sädehoitoon tuo yhtä hyviä tuloksia kuin koko kainalon tyhjennys varhaisessa vaiheessa todetun rintasyövän hoidossa.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/rintasyopa1pixmac.jpg

Vartijaimusolmukkeiden poisto tuo yhtä hyviä tuloksia kuin koko kainalon tyhjennys varhaisessa vaiheessa todetun rintasyövän hoidossa.

JAMA-lehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistui 891 potilasta. Potilaiden rintasyöpä oli kooltaan T1-T2, ja heillä oli etäpesäkkeitä 1–2 imusolmukkeessa. Heillä ei havaittu suurentuneita imusolmukkeita.

Aluksi kaikille potilaille tehtiin rinnan säästävä leikkaus ja vartijaimusolmukkeiden poisto. Ne potilaat, joilla havaittiin syöpäsoluja 1-2 imusolmukkeessa, satunnaistettiin kahteen ryhmään. Toisessa ryhmässä kainalon imusolmukkeet poistettiin, toiselle ryhmälle ei tehty jatkoleikkausta. Kaikki potilaat saivat sädehoitoa koko rintaan tangentiaalisesta kentästä, joka hoitaa ensimmäisen tason kainaloimusolmukkeet ja osan toisesta tasosta.

Potilaiden seuranta-ajan mediaani oli 6,3 vuotta. Tuona aikana 94 potilasta kuoli: vain vartijaimusolmukkeiden poiston läpikäyneiden ryhmässä kuolemia oli 42 (ryhmän koko oli 446 potilasta), kainalon tyhjennyksen läpikäyneiden ryhmässä 52 (ryhmän koko oli 445 potilasta). Elossaololuvuissa ei havaittu merkittäviä eroja ryhmien välillä. Viiden vuoden elossaololuku oli kaikkien kainalon imusolmukkeiden poiston läpikäyneiden ryhmässä91,8 % ja toisessa ryhmässä 92,5 %.

Tutkijat toteavat uutispalvelu EurekAlertin tiedotteen mukaan, että kaikkien imusolmukkeiden poistaminen kainalosta kasvattaa komplikaatioiden riskiä, eikä sitä voi näiden tulosten valossa suositella kaikille rintasyöpäpotilaille.

Hertta Vierula
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030