Voiko ruoka estää sairauksien synnyn?
Turun yliopiston anatomian professorin Risto Santin mukaan väestöryhmien väliset ja ajalliset sairastavuus- sekä kuolleisuuserot osoittavat, että ravintotekijöillä on keskeinen merkitys niin sydän - ja verisuonitautien kuin syöpätautienkin synnylle. Arvioidaan, että ravinto aiheuttaa 35 % kaikista ihmisen syövistä. Ravinnon vaaratekijöistä pidetään tärkeimpinä suurta rasvapitoisuutta (35-40 %) ja energiasisältöä samoin kuin vähäistä kuitupitoisuutta (alle 20 grammaa päivässä). Tutkimusten mukaan monityydyttämättömät rasvahapot, kuten seesami-, saflori-, maissi- ja soijaöljyjen sisältämät omega-6 rasvahapot, lisäävät rintasyövän riskiä, vaikka ne vaikuttavat edullisesti sydän- ja verisuonitautien ilmaantuvuuteen. Kertatyydyttämättömät rasvahapot, joita on rypsi- ja oliiviöljyissä, saattavat puolestaan vähentää rintasyöpäriskiä.
Syöpätautien torjuntaa auttaisi, jos onnistuttaisiin vähentämään ravinnon sisältämän rasvan määrää ja vastaavasti syötäisiin enemmän kokojyvätuotteita, vihanneksia, juureksia ja hedelmiä. Lisäksi olisi kuitenkin löydettävä täsmällisemmin määriteltyjä ja syövän ehkäisyä varten valmistettuja elintarvikkeita. Tutkimuksissa on kiinnitetty viime aikoina huomiota lykopeeniin, jota on runsaasti tomaateissa ja niistä valmistetuissa tuotteissa. Lykopeeni saattaa suojata esimerkiksi rinta-, ruokatorvi- ja eturauhassyöpää samoin kuin kohdun kaulaosan syöpää vastaan. Lykopeenin riittävistä määristä, ikäryhmistä, joihin sillä on vaikutusta ja sen vaikutustavasta tarvitaan kuitenkin lisää tietoja ennen suositusten antamista.
Parsakaalista ja eräistä muista kaaleista on löytynyt aineita, jotka lisäävät elimistön omaa kykyä tehdä syöpää synnyttäviä aineita tehottomiksi - vaikutus perustunee kasvien kahteen rikkiä sisältävään yhdisteeseen. Näitä aineita voidaan mahdollisesti lisätä tulevaisuudessa elintarvikkeisiin syövän ehkäisemiseksi. Myös sipulissa arvellaan olevan syövän kehitystä hidastavia aineita, mikä selittää joidenkin syöpätautien vähäisemmän ilmaantuvuuden Välimeren alueilla. Soijasta peräisin olevilla aineilla, kuten isoflavonoideilla, saattaa olla syövältä suojaava vaikutus, mikä voi selittää vähäisemmän paksusuoli-, rinta- ja eturauhassyöpäriskin Japanissa.
Terveysvaikutteisista elintarvikkeista kirjan kirjoittaneet Turun yliopiston tutkijat LT Risto Santti, LT Sari Mäkelä ja FM Anne Bäcklund korostavat, että näyttö elintarvikkeiden terveysvaikutuksista on välttämätöntä, mutta sitä on vaikeaa saada. Ennen kuin terveysvaikutteisia elintarvikkeita voidaan suositella esimerkiksi syövän ehkäisyyn, on selvitettävä, miten itse kukin niistä hyötyy. Elintarvikkeet on todettava hyödyllisyyden lisäksi haitattomiksi kliinisissä, kontrolloiduissa kokeissa.