Voiko eläkeiän määrittää lääketieteellisesti?
Työterveyslääkärillä on potilas, jonka ikä on potilasasiakirjojen mukaan 49 vuotta. Potilas itse sanoo olevansa 63-vuotias, ja lääkärinkin mielestä potilas vaikuttaa virallista ikäänsä vanhemmalta. Nyt potilaalla on alkanut olla ongelmia työstä selviytymisessä.
Miten voisi selvittää, onko potilas oikeasti eläkeiässä, oikeushammaslääkäri Olli Varkkola Hjelt-instituutista?
- Täysikasvuisen henkilön ikä arvioidaan niin sanotulla Kvaalin menetelmällä, joka edellyttää hampaiston röntgenkuvausta (hampaiston panoraamakuva ja periapikaalikuvat). Kuvat voidaan ottaa Hjelt-instituutin oikeushammaslääkärin kirjoittamalla lähetteellä esimerkiksi terveyskeskuksessa tai röntgenkuvauksiin erikoistuneessa laitoksessa.
Mihin menetelmä perustuu?
- Menetelmä perustuu hampaan kovakudoksessa iän mukana tapahtuviin, mitattavissa oleviin muutoksiin. Menetelmän antama ikähaitari on melko lavea, eli ± 10 vuotta. Kysyjän tapauksessa selvitetään, kumpi ikä, 49 vuotta vaiko 63, on potilaan kohdalla todennäköisempi. Arvioinnin suorittaa kaksi oikeushammaslääkäriä toisistaan riippumatta.
Jos lääkäri pitää aiheellisena pyytää lääketieteellistä ikäarviotutkimusta potilaalleen, hän voi ottaa yhteyttä suoraan Hjelt-instituuttiin oikeushammaslääkäri Olli Varkkolaan (olli.varkkola(at)helsinki.fi). Viime vuonna voimaan tulleen ulkomaalaislain uudistuksen perusteella poliisi, Rajavartiolaitos tai Maahanmuuttovirasto voivat pyytää maahanmuuttajataustaisen henkilön oikeuslääketieteellistä iän arviointia Hjelt-instituutin oikeuslääketieteen osastolta. Pyyntö edellyttää myös tutkittavan suostumusta. Kulut ovat 600 euron luokkaa.