Vastasyntyneiden hätätilannekoulutusohjelmasta apua kriisien kohtaamiseen
Koulutuksissa opiskellaan ryhmän johtamistaitoja, kommunikaatiota ja hätätilanteiden hallintaa.
Synnytykseen liittyviin hätätilanteisiin ja huonovointisena syntyvän vastasyntyneen auttamiseen on varauduttu synnytyssairaaloissa monin tavoin ja koulutuksin. Suomen Perinatologisen Seuran kyselyssä kuitenkin havaittiin, että synnytyssairaaloiden välillä on suuria eroja koulutusten ja harjoitusten määrissä.
– Siksi oli loogista, että seuran alaisuudessa laadittiin raskaana olevien ja synnyttäjien hätätilanteiden koulutusohjelma ja kansallinen vastasyntyneiden hätätilannekoulutusohjelma synnytyssairaaloihin, sanoo Kysin neonatologi, Suomen Perinatologisen Seuran tiedottaja Panu Kiviranta.
Laaja kohderyhmä
Viime keväänä valmistuivat vastasyntyneen elvytyksen uudet kansainväliset suositukset. Molemmissa todetaan, että synnytyssairaalalla pitäisi olla systemaattinen koulutusohjelma valmiina.
Kivirannan mukaan kansainväliset suositukset tulivat sopivasti suomalaisten koulutusohjelmien valmistumisen kanssa.
– Nyt voimme tarjota synnytyssairaaloille suomalaiseen palvelujärjestelmään sovelletut ohjelmat.
Kohderyhmä on laaja. Vastasyntyneen hätätilanteita voi synnytyssairaaloissa kohdata hyvin monen ammattiryhmän edustaja. Siksi koulutusohjelma koskee lastentautien erikois- ja erikoistuvia lääkäreitä, neonataalisairaanhoitajia, kätilöitä, anestesiologiaan erikoistuvia lääkäreitä sekä synnytyssairaalasta riippuen myös MET-ryhmän henkilökuntaa. Kiviranta tähdentää, että niin ikään ammattiryhmien moninaisuus tekee koulutusohjelmasta erityisen.
Koulutusohjelmat yhtenäistävät synnyttäjän tai vastasyntyneen henkeä tai terveyttä uhkaaviin hätätilanteisiin liittyvää jatko- ja täydennyskoulutusta.
Sovelletaan jo käytäntöön
Koulutuksissa opitaan ryhmän johtamistaitoja, kommunikaatiota ja hätätilanteiden hallintaa. Oppeja harjoitellaan taito- ja toimenpidepajoissa sekä moniammatillisissa simulaatiokoulutuksissa.
Turvallisessa oppimisympäristössä voi keskittyä oman toiminnan parantamiseen. Mahdollisista virheistä otetaan opiksi, jotta toiminta sujuu oikein potilaiden kanssa.
Viime viikolla järjestettiin Suomen Perinatologisen Seuran koulutustilaisuus, jossa synnytyssairaaloiden henkilökuntaa perehdytettiin hätätilakoulutusohjelman käyttöönottoon sekä tehokkaiden ja vaikuttavien simulaatiokoulutusten järjestämiseen.