Varhainen diagnoosi ja aktiivinen hoito hyödyttävät ADHD-lapsia
Lapseen tai nuoreen ja hänen ympäristöönsä kohdistuvat tukitoimet, psykososiaaliset hoitomuodot sekä lääkehoito ovat keskeisiä ADHD:n hoidossa, todetaan päivitetyssä Käypä hoito –suosituksessa.
ADHD:n hyvä hoito suunnitellaan yksilöllisten tarpeiden ja tavoitteiden mukaan. Keskeisiä keinoja ovat lapseen tai nuoreen ja hänen ympäristöönsä kohdistuvat tukitoimet, psykososiaaliset hoitomuodot sekä lääkehoito. Alle kouluikäisillä käytetään ensisijaisesti psykososiaalisia hoitomuotoja. Kouluikäisillä voidaan käyttää lääkehoitoa ja psykososiaalisia hoitomuotoja.
Lääkehoito voidaan aloittaa samanaikaisesti muun hoidon kanssa tai jos psykososiaalisista hoidoista ei ole ollut riittävästi apua. Hoidon perustana kaikenikäisillä ovat lapsen kehitystä tukevat kasvatuskäytännöt, joissa otetaan huomioon ADHD-oireiden aiheuttamat vaikeudet. Tukitoimilla tarkoitetaan erilaisia pedagogisia ja olosuhteisiin vaikuttavia järjestelyjä päivähoidossa tai koulussa, esimerkiksi toiminnan tai opetuksen jäsentämistä lyhyemmiksi tuokioiksi, tukiopetusta, avustajaa tai joskus pienryhmää.
Tavanomaisia psykososiaalisia hoitomuotoja puolestaan ovat käyttäytymishoito, vanhempien ohjaus tai perhekoulu, sopeutumisvalmennuskurssit ja ADHD-valmennus. Myös erilaisia terapiamuotoja (puhe-, toiminta- tai psykoterapia) saatetaan joskus tarvita osana hoitoa.
Lääkehoito tehoaa hyvin ADHD:n keskeisiin oireisiin. Vaikutusajaltaan erilaisista lääkevaihtoehdoista löytyy yleensä sopiva valmiste, joka lievittää oireita silloin, kun ne haittaavat eniten. Lääkehoidon on oltava johdonmukaista, sitä on seurattava systemaattisesti ja erityisesti alussa riittävän tiiviisti oikean lääkeannoksen löytämiseksi.
Päivitetty hoitosuositus sisältää runsaasti sähköistä taustamateriaalia, mm. vanhemmille suunnattuja ohjeita siitä, miten lapsen kanssa voi menetellä.
Suositus potilasversioineen on luettavissa osoitteessa www.kaypahoito.fi.
Kuva: Pixmac