Vanhusten hoitosuositus hylkäsi normit Laatusuositus tehtiin STM:n ja Kuntaliiton kiireisenä yhteistyönä
- Ylityönormit rikottiin jälleen kerran, tokaisi peruspalveluministeri Osmo Soininvaara, kun STM julkisti tuoreimman selvityksensä. Tällä kertaa ministeriö oli laatinut pikavauhdilla hoitosuosituksen ikäihmisten palveluiden järjestämisestä yhdessä Kuntaliiton kanssa.
Normeista haluttiin päästä eroon myös uudessa hoitosuosituksessa.
Pienessä kirjasessa ei ole yhtään normia, johon voitaisiin vedota esimerkiksi lääninhallituksissa. Tiukkoja ohjeita olisi erityisesti lääninhallituksissa toivottu, mutta ministeriössä katsotaan normiohjauksen olevan ainakin vanhustenhuollossa aikansa elänyt ajattelutapa.
- Aina pitää ottaa huomioon paikalliset olosuhteet, vanhushuollon työntekijöiden koulutus- ja ikärakenne, asiakkaiden tarpeet sekä paikalliset resurssit, korosti Osmo Soininvaara.
Suosituksista enemmän hyötyä
Normien hylkääminen oli myös Suomen Kuntaliiton ehto suosituksessa mukana pysymiselle.
-Suositus on tarkoitettu kuntien päättäjille ja johdolle kunta- ja taloussuunnitelman tueksi. Kuntien tarkastuslautakunnille suositus tarjoaa välineen, jonka avulla ne voivat arvioida kunnan palvelujen asianmukaisuutta, totesi Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Pekka Alanen.
Alasen mukaan varsinkin pienemmistä kunnista puuttuu usein asiantuntemusta siitä, mikä sosiaali- ja terveydenhuollossa olisi hyödyllisintä palvelua. Kyse ei aina ole rahasta tai tahdostakaan.
- Stakesissa on hyllymetreittäin tilastotietoa ja tutkimuksia vanhustenhoidostakin, mutta ongelmana on saada se käytännön päättäjien ja toimijoiden tietoon ja päätösten perustaksi. Tämä suositus on käyttänyt hyväkseen tätä Suomessa tuotettua valtavaa tietomäärää, Alanen huomautti.
Ikäihmisten hoitoa ja palveluja koskevan laatusuosituksen alustava versio julkaistiin jo talvella. Sen jälkeen käynnistyi vilkas keskustelu mm. Internetissä, mitä juuri toivottiinkin. Laatusuositukseen onkin tarkennettu muutamia taulukoita sekä painotettu mm. johtamisen merkitystä.
Suositukset ovat yleensä pyritään-muodossa, ja tarkimmat ohjeet löytyvät vain henkilöstön mitoituskaavioissa. Laitospaikkojen henkilöstösuositukset on jaettu kolmeen osaan: hyvään, keskivertoon ja välttävään mitoitukseen. Pienellä kirjoitetussa tekstissä todetaan välttävän mitoituksen voivan olla riittämätön, jos asiakkaat ovat hyvin huonokuntoisia ja dementoituneita.