Ajan­kohtai­sta

Valtaosa lapsista voi hyvin kuuden kuukauden kuluttua korona-altistuksesta

Lisätietoa koronataudin mahdollisista pitkäaikaishaitoista lapsille ja nuorille tarvitaan, kirjoittaa Mika Rämet.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP
Kansikuva
Adobe/AOP

Lastentautiopin ja kokeellisen immunologian professori Mika Rämet kirjoittaa Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen blogissa lasten pitkään jatkuvista koronataudin oireista eli long-covidista.

Koronataudin oireet voivat kestää viikkoja tai kuukausia. Pitkittyneitä oireita on raportoitu myös lievän taudin jälkeen kaiken ikäisillä. Englantilaisen rekisterin mukaan covid-19-infektion pitkäaikaisoireista kärsii noin miljoona brittiä. Ruotsissa oireita on arvioitu olevan 25 000 virukselle altistuneella henkilöllä ja Norjassa havaittiin joka toisella 16–30-vuotiaalla koronataudin saaneella oireita vielä kuuden kuluttua infektiosta.

Pitkittyneen taudin oireita ovat muun muassa väsymys, hengenahdistus, lihaskipu, keskittymisvaikeudet, maku- ja hajuaistin puutos ja muistihäiriöt.

Zurichin yliopiston tutkijat arvioivat 6–16-vuotiaiden lasten vanhemmille suunnatulla kyselytutkimuksella 1 355 lapsen vointia. Tutkimuksen mukaan valtaosa lapsista voi hyvin kuuden kuukauden kuluttua korona-altistuksesta. Koronavirukselle altistuneita lapsia verrattiin lapsiin, jotka eivät olleet altistuneet.

Lue myös

Yli neljä viikkoa kestävää oireilua oli täsmälleen saman verran molemmissa ryhmissä. Yli 12 viikkoa kestäneitä oireita oli hiukan enemmän altistuneilla kuin altistumattomilla. Oman arvion perusteella olonsa hyväksi tai erinomaiseksi arvioi 94 prosenttia virukselle altistuneista lapsista.

Tutkimuksen perusteella lieväoireinen korona-altistuminen ei johda lapsilla yleisesti vaikeisiin terveysongelmiin kuuden kuukauden seurannassa.

Rämet huomauttaa, että tutkimusta tulee jatkaa, jotta saadaan luotettavaa tietoa koronataudin mahdollisista pitkäaikaishaitoista lapsille ja nuorille. Tällä on oleellinen merkitys päätettäessä mahdollisista lapsiin ja nuoriin liittyvistä suojaustoimista sekä heidän rokottamisestaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030