Ajan­kohtai­sta

Väite: Kiinassa syntynyt geneettisesti muunneltu vauva

Alkiota korjattiin ennen syntymää CRISPR-tekniikalla.

Pekka Nykänen
Kuvituskuva 1
Kansikuva

Uutisen takana on yhdysvaltalainen, maailman vanhimpiin kuuluva uutistoimisto Associated Press.

AP:n mukaan kiinalaistutkija He Jiankui on käyttänyt geenimuunneltuja alkiota seitsemässä koeputkihedelmöityksessä. Näistä yksi on uutisen mukaan johtanut kahden tyttölapsen syntymään.

Jos väite pitää paikkansa, uutinen on hämmästyttävä ja hämmentävä – tai näkökulmasta riippuen vaarallinen.

Ihmisen perimän muokkaaminen ennen syntymää herättää perustavia eettisiä kysymyksiä. Mikään ei esimerkiksi takaa, että lapset syntyvät terveinä. Heillä voi olla ei-toivottuja mutaatioita.

Lisäksi alkioon tehdyt muutokset periytyvät. Biologi David Baltimore kuvaa muutoksen merkittävyyttä MIT Technology Review –julkaisussa näin:

– Emme ole koskaan tehneet alkioihin mitään muutoksia, jotka muuttaisivat koko ihmiskunnan geenejä ja periytyisivät tuleville sukupolville.

Muunneltujen alkioiden pelätään johtavan uuden ajan eugeniikkaan ja "design-vauvoihin". Muuntelu ei varsinaisesti paranna mitään sairautta. Se on pikemmin parantelua.

He työskentelee Shenzhnenissä Southern University of Science and Technology -nimisessä yliopistossa. Hän kertoo poistaneensa geenisaksilla eli CRISPR-tekniikalla alkioilta CCR5-nimisen geenin. Hän uskoo saavansa vauvat sitä kautta jo ennen syntymäänsä immuuneiksi HIV:lle, isorokolle ja koleralle.

Lue myös

Jos ensimmäiset vauvat ovat sairaita, sen uskotaan olevan katastrofi koko geenimuuntelulle. Alan maine tahriutuu.

Projektia on pidetty myös turhana.

– Vastaavan geenin poistamista aikuisilta tutkitaan paraikaa, kertoo geenitutkija Fjodor Urnov MIT Review’ssä.

Geenimuunneltujen alkioiden käyttö hedelmöityshoidoissa on MIT Technology Review’n mukaan kiellettyä suuressa osassa Eurooppaa ja USA:ssa.

AP muistuttaa, ettei Hen väitteelle ole vielä muuta todistetta kuin Hen oma ilmoitus. Hen on tiedetty työskentelevän vastaavan projektin kimpussa.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030