Lehti 38: Ajan­kohtai­sta 38/2009 vsk 64 s. 3066 - 3067

Vaihtoviikko lähentää terveyskeskuslääkäriä ja yliopistosairaalaa

Ulla Toikkanen

Mitä tapahtuu, kun terveyskeskuslääkäri vaihtaa viikoksi työskentelemään yliopistosairaalaan? Takaisin tultuaan lääkärin on ainakin aiempaa helpompaa konsultoida erikoissairaanhoitoa, todetaan Pirkanmaalla, jossa lääkärivaihtoa on kokeiltu.

Yleislääketieteen erikoislääkäri Jussi Saarnisto Oriveden terveyskeskuksesta on tutustunut sekä TAYS:n Sydänkeskuksen että ihotautipoliklinikan toimintaan ja kiittelee jaksoja erittäin opettavaisiksi. Jokainen osallistuja määrittelee omat oppimistavoitteensa ennen erikoissairaanhoidon jaksoa.

- Ihotautien problematiikkaan törmää usein terveyskeskuslääkärin työssä. Vuodeosaston potilailla on muun muassa diabetesta ja säärihaavoja, joista ei koskaan tiedä tarpeeksi. Olin TAYS:ssa päivän sisätautien poliklinikalla seuraamassa diabetesjalkatyöryhmän toimintaa, ja se oli hyvin valaisevaa, Oriveden terveyskeskuksen osastonlääkäri Jussi Saarnisto kertoo.

Hän sai myös ihotautipoliklinikalla hyviä vinkkejä, muun muassa pienkirurgisiin toimenpiteisiin kuten luomien poistoon.

- Joskus on hyvä nähdä, että erikoissairaanhoidossa tehdään jotkut asiat samalla tavalla kuin terveyskeskuksessa.

Terveyskeskusten ääni kuului TAYS:iin

Yhteistyö- ja konsultaatiomahdollisuudet paranevat, kun ihmiset oppivat tuntemaan toisensa kasvotusten. Henkilökohtaisten suhteiden läheneminen olikin jaksojen parasta antia Saarniston mielestä.

- Yhteydenottojen kynnys madaltuu myös tällä tavoin.

Saarnisto sanoo, että perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välinen raja pitäisi saada mahdollisimman kapeaksi. Usein tiedonkulku katkeaa niin, että perusterveydenhuollossa ei tiedetä, mitä erikoissairaanhoidossa tehdään potilaille. Tämän viestin hän vei TAYS:iin.

- Tällainen tilanne turhauttaa hieman. Potilaan kokonaishoidon kannalta on tärkeää, että tiedetään, mitä molemmissa päissä tehdään.

Ketjulähettitoiminnaksi nimetty malli vakiintui vuonna 2008 pysyväksi, ja tällä hetkellä mukana ovat TAYS:n kaikki toimialueet, Sydänkeskus-liikelaitos, yhtymähallinto, Kuvantamiskeskus, aluesairaalat, Ylä-Pirkanmaan terveydenhuoltoalue erikoissairaanhoidon osalta ja Tekonivelsairaala Coxa. Toiminta laajenee vastedes TAYS:n erityisvastuualueen muihin sairaanhoitopiireihin.

- Terveyskeskuksesta on käynyt eniten sairaanhoitajia ja terveydenhoitajia. Lääkäreitä on käynyt tänä vuonna vasta kaksi, kolmas on tulossa syksyllä. Heidän antamansa palaute on ollut niin hyvää, että määrät voisivat olla suurempiakin, kertoo tutkimus- ja opetuskoordinaattori

Riitta Salunen

TAYS:sta.

Jakso on osa työssä kehittymistä

Jussi Saarnisto oli tyytyväinen, että töistä oli helppo irrottautua Ketjulähetti-jaksoille. Sijaiseksi tuli eurolääkäri, ja siksi työt eivät kasautuneet.

- Olen ollut nyt 3 vuotta Oriveden terveyskeskuksessa, ja kaikki lääkärien virat ovat olleet täynnä. Olemme myös saaneet sijaisia tänne.

Oriveden terveyskeskuksessa erikoissairaanhoidon jaksoja on pidetty osana lääkärien työssä jaksamista ja kehittymistä. Palkan Ketjulähettinä olon aikana maksaa terveyskeskus. Lääkärit ovat jakaneet jaksoilla kertyneitä oppeja myöhemmin kollegoille.

- Voin suositella muille terveyskeskuslääkäreille näitä erikoissairaanhoidon jaksoja, tiivistää Saarnisto.

Kaikki odotukset eivät täyttyneet

Lääkäri Merja Aho Oriveden terveyskeskuksesta tutustui ensin Mäntän aluesairaalan gynekologisen osaston toimintaan, ja toisella kerralla hän oli TAYS:n psykogeriatrisella osastolla.

Lue myös

- Hoidan puolet Oriveden terveyskeskuksen vuodeosastosta, jossa on entistä enemmän geriatrisia ja psykogeriatrisia potilaita. Halusin saada psykogeriatrisella osastolla käytännön neuvoja siihen, miten näitä potilaita pitäisi tutkia ja hoitaa avoterveydenhuollossa. Toivoin myös, että näen osaston käytäntöjä ja tutustun osastonlääkäreihin.

Aho oli tyytyväinen siihen, että hänelle tuli henkilökohtaisia kontakteja TAYS:n lääkäreihin. Myöhemmin on ollut helpompi ottaa yhteyttä, koska tuntee ihmiset. Silti kaikki odotukset eivät täysin täyttyneet vierailujen aikana.

- Jakson onnistumiseen vaikuttaa tietysti myös se, millaisia potilaita yksikössä sattuu silloin olemaan. Kyseisellä viikolla oli valitettavan vähän vanhusdementikkoja, joiden käytöshäiriöiden hoitoon olisin kaivannut eniten vinkkejä. Lisäksi etukäteen suunniteltuja ohjelmia jouduttiin muuttamaan työvoimapulan vuoksi: oli sekä sairaustapauksia että virkavapaita, kertoo Merja Aho.

Toiveissa vaihto myös toisin päin

Pirkanmaalla myös erikoissairaanhoidon työntekijöillä on mahdollisuus käydä Ketjulähettinä terveyskeskuksessa. Yksi lääkäri ja muutama hoitohenkilökunnan edustaja ovatkin jo käyneet jaksolla.

Ahon mielestä olisi yhtä hyödyllistä, että erikoissairaanhoidon lääkärit tulisivat tutustumaan perusterveydenhuollon toimintaan.

- Tuntuu siltä, että erikoissairaanhoidossa ei ole usein hajuakaan siitä, mitä perusterveydenhuollossa tehdään ja mihin täällä on resursseja.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030