Väestöliitto tutki koululaisten tiedot seksistä Poikien ja tyttöjen tiedoissa suuret erot
Väestöliitto järjesti vuosi sitten keväällä valtakunnallisen seksuaaliterveystietokilpailun peruskoulun kahdeksasluokkalaisille mm. selvittääkseen, mistä johtuu aborttien ja klamydiatartuntojen kova kasvu. Kilpailu oli myös tutkimus, johon osallistui 400 koulua ja yli 30 000 oppilasta. Oppilaiden keski-ikä oli vastaushetkellä noin 14,8 vuotta.
- Koululaisille esitettiin yhteensä 80 kysymystä seksuaaliterveysasioista, ja jokaisessa kysymyksessä oli neljä vastausvaihtoehtoa. Kysymykset käsittelivät murrosiän muutoksia, sukupuolielinten rakennetta ja toimintaa, raskaaksi tulemista, ehkäisyä, sukupuolitauteja, itsetyydytystä, yhdyntää ja seksologisia termejä. Aikaisemmin ei ole tehty näin laajaa seksuaaliterveystietojen testausta missään muualla maailmassa. Tutkimus on osa Väestöliiton monivuotista koulukampanjaa, jonka tarkoituksena on parantaa nuorten seksuaalitietoja sekä antaa virikkeitä ja aineistoa yläasteiden seksuaaliopetuksen kehittämiseen, kertoo Väestöliiton väestöntutkimuslaitoksen erikoistutkija Osmo Kontula.
Poikien tiedot seksuaaliasioista olivat miltei kauttaaltaan tyttöjä heikommat. Pojat tiesivät erityisen huonosti kuukautiskiertoon, raskauteen, e-pillereihin ja muutenkin naiseuteen liittyviä asioita. Koulun opetuksella näytti olleen ratkaisevan suuri merkitys poikien seksuaalitietojen kehittymisen kannalta. Tyttöjen tiedot olivat huomattavasti poikia paremmat. He tiesivät yleensä hyvin esimerkiksi raskaaksi tulemiseen ja ehkäisyyn liittyvät asiat. Tytöt tiesivät poikienkin kehityksestä hieman enemmän kuin pojat itse.
Eri maakuntien välillä oli suhteellisen vähän eroja seksuaalitiedoissa. Parhaat tiedot olivat Etelä-Karjalassa, Kainuussa ja Keski-Suomessa, kun taas Pohjanmaalla ja Itä-Uusimaalla ne olivat heikoimmat. Melko huonoja tietoja oli myös Vaasan seudulla ja Turussa.
Odottamaton tulos oli se, että nuorten käymisellä kouluterveydenhoitajan tai koululääkärin vastaanotolla ei ollut erityistä yhteyttä heidän yleisiin seksuaaliterveystietoihinsa. Asiaa saattaa selittää se, että kouluterveydenhuollon resursseja on viime aikoina vähennetty.
Erikoislääkäri Raisa Cacciatore Väestöliiton seksuaaliterveysklinikalta sanoo, että koulutoimen, sosiaalitoimen ja ennelta ehkäisevän terveydenhuollon supistuksilla on otettu lasten ja nuorten kohdalla terveysvelkaa, jota maksetaan takaisin vielä kymmeniä vuosia.
Osallistuneet koulut ovat saaneet koulukohtaisen palautteen, jota ne voivat käyttää hyödykseen opetussuunnitelmia laadittaessa ja samalla ne pystyvät vertailemaan tasoaan muihin kouluihin. Väestöliitto toivoo, että tämä tutkimus edistää koulujen mahdollisuuksia kehittää seksuaaliterveystietouden opetusta. Raportti soveltuu paitsi koulujen kasvatustyöhön myös nuorisotyöhön, jonka tarkoituksena on nuorten seksuaalitietojen parantaminen.