Uusi strategia kohdentaa koronatestausta
Tavoitteena on yhä, että testiin pääsee vuorokaudessa.
Koronavirustestaus kohdistuu jatkossa ensisijaisesti virukselle altistuneiden, rokottamattomien oireisten sekä rokottamisen jälkeenkin vakavalle koronavirusinfektiolle alttiiden henkilöiden testaamiseen, todetaan sosiaali- ja terveysministeriön päivitetyssä kansallisessa COVID-19-testaus- ja jäljitysstrategiassa.
Terveydenhuollon työntekijöiden, hoivakotien asukkaiden, sairaalaan hoitoon tulevien tai koronalle altistuneiden testausta kuitenkin jatketaan, vaikka henkilöllä olisi kaksi rokotusta.
Alle 12-vuotiaiden oireisten lasten testaus on strategian mukaan perusteltua, jos he ovat altistuneet tartunnalle, perhepiirissä on yli 16-vuotiaita ilman täyttä rokotussuojaa tai lääkäri arvioi infektio-oireiden edellyttävän testausta.
Myös esimerkiksi paikallisia tartuntaryppäiden selvitykseen voidaan tarvita testausta, samoin rajojen terveysturvallisuuden täydentämiseksi.
Strategian muutoksen taustalla on rokotuskattavuuden nousu. Korkea rokotuskattavuus vähentää vakavien koronatapausten määrää.
Tällä hetkellä testaus ja jäljitys kuormittavat terveydenhuoltoa merkittävästi. Järjestely uhkaa osin muiden palveluiden saatavuutta.
THL suositti kohdennusta jo elokuussa
Hallitus linjaa, että edelleen on tarpeen ylläpitää valmiutta nostaa kapasiteettia ja havainnoida esimerkiksi virusmuunnoksia.
Tavoitteena on yhä, että testiin pääsee vuorokaudessa ja että testitulos valmistuu vuorokaudessa.
Koronavirustartunnan jäljityksen tavoitteena on tunnistaa tartunnalle altistuneet rokottamattomat henkilöt mahdollisimman varhain ja keskittyä tilanteisiin, joissa on laaja leviämisriski.
Jos tartunnanjäljitys ruuhkautuu merkittävästi, tulee ensisijaisesti jäljittää korkean tartuntariskin altistumistilanteet, hallitus linjaa.
Kansallinen testaus- ja jäljitysstrategia on suositus, joka täydentää sosiaali- ja terveysministeriön hybridistrategian toimintasuunnitelmaa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ohjeisti jo elokuun alussa suuntaamaan testausta nyt julkistetun strategian mukaisesti. Ohjeita päivitettiin jonkin verran syyskuun alussa.
Esimerkiksi Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ilmoitti jo aiemmin siirtyvänsä tekemään kohdennettua testausta.