Ajan­kohtai­sta

Useat sairaudet voivat lisätä lasten riskiä vakavalle koronataudille

THL laati listan 5–11-vuotiaiden riskiryhmistä, joihin kuuluville lapsille suositellaan koronarokotusta.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP
Kansikuva
Adobe/AOP

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee koronarokotusta riskiryhmiin kuuluville 5–11-vuotiaille lapsille. Useat lasten sairaudet voivat lisätä vaikean koronataudin riskiä. Koronainfektio voi myös pahentaa perussairauden oireita. THL on laatinut listan 5–11-vuotiaiden lasten riskiryhmistä.

Ohjeistuksen mukaan seuraavat tekijät voivat lisätä lapsen riskiä sairastua vakavaan koronavirusinfektion aiheuttamaan tautiin: elinsiirto tai kantasolusiirto, voimakas immunosuppressiivinen hoito tai voimakas immuunivajaustila, krooniset keuhkosairaudet, osa lasten sydänsairauksista, krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen maksasairaus, ylipaino (ISO-BMI vähintään 30), lastenneurologiset potilaat, joilla on hengitysvaje ja/tai lisääntynyt infektioherkkyys, Downin oireyhtymä, tyypin 1 ja 2 diabetes sekä säännöllistä lääkitystä vaatima astma.

Suurin osa yllä mainituista on erittäin harvinaisia, ja niitä sairastava lapsi on erikoissairaanhoidon seurannassa.

Lue myös

Kunnat voivat aloittaa rokottamisen

5–11-vuotiaille annetaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta, josta käytetään ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta. Lasten rokotevalmisteita on saapunut jo maahan, ja kunnat voivat THL:n mukaan aloittaa riskiryhmien rokottamisen heti kun ovat valmiita.

Lasten rokotuksia voidaan järjestää rokotuspisteiden lisäksi kouluterveydenhuollossa.

Voimassa oleva koronarokotusasetus mahdollistaa riskiryhmiin kuuluvien lasten rokottamisen. Muita kuin riskiryhmiin kuuluvia alle 12-vuotiaita ei toistaiseksi rokoteta Suomessa. Tätä asiaa arvioidaan parhaillaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030