Unitauti leviää Keski-Afrikassa
Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on jälleen vanha tartuntatauti alkanut levitä hälyttävällä nopeudella. Tällä kertaa kyse on tsetsekärpäsen levittämästä trypanosomiaasista, afrikkalaisesta unitaudista. WHO:n mukaan pahin tilanne on tällä hetkellä Keski-Afrikassa, ja järjestö on käynnistänyt projek- tin torjuntatoimien tehostamiseksi 10:ssä alueen valtiossa.
Unitautiin kuoli vuosisadan alussa Afrikassa satojatuhansia ihmisiä. Nyt tartunnan saaneita arvioidaan olevan 250 000, ja luvun pelätään voivan kasvaa räjähdysmäisen nopeasti, etenkin jos tauti iskee alueen pakolaistulviin. Saharan eteläpuolisen Afrikan 36 valtion maaseutualueilla elää tartunnalle alttiina noin 55 miljoonaa ihmistä. Taudin esiintyvyysluvut ovat eräillä Keski-Afrikan alueilla paljon suuremmat kuin vuosisadan alun epidemiassa. Zairessa Bandundun alueen kylissä jopa 70 % asukkaista on sairastunut.
Unitaudin diagnosointiin, hoitoon ja myös sitä levittävän tsetsekärpäsen torjuntaan on keinot olemassa. Taudin on kuitenkin virheellisesti ajateltu kuuluvan jo enemmänkin menneisyyteen. Esiintyvyysluvut ovat vuosikausia olleet pienet. Virallisiin tilastoihin on kirjattu noin 25 000 tautitapausta. Esiintyvyysluvut ovat kuitenkin perustuneet riittämättömään seurantaan, sillä tautia esiintyy enimmäkseen maaseudulla eikä maaseutuväestön tautitilannetta juurikaan ole tutkittu. WHO:n asiantuntijat pitävätkin nyt eräät valtiot täysin yllättänyttä epidemiatilannetta seurauksena huonosta tilastoinnista ja tilastojen virheellisestä tulkinnasta. Puutteellisten tietojen vuoksi unitaudin torjuntaan ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota. (WHO Press/MJa)