Ajan­kohtai­sta

Ulosteensiirto on tehokkain keino antibioottiripulia vastaan

Ulosteensiirto on suomalaistutkimuksen mukaan tehokkain hoitomuoto uusiutuvaan antibioottiripuliin. Hoidon teho perustuu bakteerikannan normalisointiin.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/clostridium.jpg

Ulosteensiirto on suomalaistutkimuksen mukaan tehokkain hoitomuoto uusiutuvaan antibioottiripuliin. Hoidon teho perustuu bakteerikannan normalisointiin.

Clostridium difficile -bakteerin aiheuttama ripuli iskee, kun suoliston bakteeristo häiriintyy antibioottikuurin aikana tai pian sen jälkeen. Erityisesti Clostridium difficilen ribotyyppi 027 on lisääntynyt 2000-luvulla. Se aiheuttaa vaikeita, uusiutuvia infektioita. Vuosittain antibioottiripuliin sairastuu yli 8 000 suomalaista. Joka neljännellä tauti uusiutuu.

Suomalaisessa viiden sairaalan yhteistutkimuksessa selvitettiin ulosteensiirron tehoa uusiutuvan antibioottiripulin hoidossa. Tutkimukseen osallistuneista 70 potilaasta peräti 66 (94 %) parani kolmen kuukauden sisällä hoidosta. Parantuneiden joukossa olivat kaikki 34 potilasta, joilla ei ollut ribotyyppi 027-bakteerikantaa. Niistä 36 potilaasta, joilla oli 027-bakteerikanta, 32 parani (89 %). Kolmen kuukauden kuluessa infektio uusiutui neljällä potilaalla, joista kaksi hoidettiin toisella ulosteensiirrolla ja kaksi parani antibiooteilla. Potilaita seurattiin vuoden ajan.

Perinteisesti Clostridium difficile -bakteeri on häädetty antibiooteilla, mutta osalla potilaista ne eivät tehoa. Ulosteensiirto on yhdistelmähoito, jossa bakteeri hoidetaan ensin antibiooteilla, tämän jälkeen suolisto tyhjennetään ja suoliston bakteerikanta normalisoidaan ulosteensiirrolla. Ulostesiirrännäinen viedään paksusuolen tähystyksen yhteydessä potilaan paksusuolen alkuosaan.

Siirre saadaan potilaan lähiomaiselta. Hoitomuotoon ei liity haittavaikutuksia, ja se on turvallista myös vakavia perussairauksia sairastaville potilaille.

Ulosteensiirto hoitomuotona on ollut tiedossa yli 20 vuoden ajan, mutta ennakkoluulot ja tieteellisen tutkimuksen puute ovat hidastaneet sen leviämistä. Viime vuosina ulosteensiirto on vakiinnuttanut asemansa tilanteissa, joissa muut hoidot eivät ole auttaneet. Jatkossa tutkijat aikovat selvittää ulosteensiirron tehoa muissa kroonisissa suolistotulehduksissa sekä vatsaoireiden yhteydessä.

Tutkimus julkaistiin Gastroenterology-lehdessä.

Kuva: Janice Carr/CDC

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030