Lehti 3: Ajan­kohtai­sta 3/2012 vsk 67 s. 139

Ulkomaille lähtö ei kaduta

Hertta Vierula

Kehitysmaihin töihin lähtevä lääkäri päätyy usein tekemään kaikkea autonkorjauksesta kirjanpitoon. Niinpä matkaan kannattaa lähteä avoimin mielin, totesivat Lääkäripäivillä kehitysmaakokemuksistaan puhuneet lääkärit.

Lasten infektiolääkäri Taneli Puumalainen on tehnyt kehitysmaissa monenlaisia töitä: luonut toimivaa terveyskeskusta slummissa Nigeriassa, tehnyt rokotetutkimusta Filippiineillä ja tutkinut aliravitsemusta Malawissa. Hänen mukaansa lääkäri päätyy harvoin kliiniseen työhön kehitysmaihin lähtiessään. Esteenä ovat esimerkiksi kieli- ja kulttuurierot.

- On vaikeaa hoitaa potilaita, jos ei tiedä, mikä juuri siinä kulttuurissa toimii ja on sopivaa.

Sen sijaan lääkärit toimivat usein erilaisissa kehitysprojekteissa. Niissä saa venyttää osaamistaan kaikkiin suuntiin. Moni kertoo joutuneensa - tai päässeensä - tekemään asioita, joihin ei ennestään ole ollut mitään koulutusta.

- Kliinisiä taitoja köyhissä maissa ei välttämättä opi, mutta kaikkea muuta kyllä.

Puumalaisen mukaan kehitysmaihin lähtiessään kannattaa sitoutua useammaksi vuodeksi.

- Muutamaksi kuukaudeksi lähtevä seikkailija ei yleensä hyödytä yhteisöä, jossa työskentelee.

Samaa painottaa ulkoministeriön terveysasiantuntija Gisela Blumenthal. Katastrofityössä, johon tarvitaan oma koulutuksensa, on lyhyitäkin pestejä. Pitkäjänteisemmissä projekteissa työt kestävät tavallisesti vuoden pari. Blumenthal muistuttaa, ettei kehitysmaihin ole helppo päästä töihin.

- Tavallisesti tarvitaan lääkärinkoulutuksen ja -kokemuksen lisäksi muitakin taitoja. Terveystalouden tuntemus on tällä hetkellä kysyttyä, Blumenthal sanoo.

Lue myös

Suomen rahoittamia nuorille lääkäreille tarkoitettuja paikkoja ei esimerkiksi YK:lla ole kovin paljon. Toisaalta terveysalan paikkoja, joihin lääkärit ovat hyviä asiantuntijoita, on suhteellisen runsaasti.

Kehitysmaakokemusten jälkeen Puumalainen on työskennellyt infektiolääkärinä HYKS:n Lastenklinikalla ja rokotetutkijana THL:ssä. Nykyään Puumalainen on töissä GSK:lla. Hänen mukaansa monelle käy ulkomaankokemusten jälkeen niin, ettei vastaanottotyössä koe voivansa käyttää monipuolisia kokemuksiaan riittävästi. Niinpä moni päätyy jatkamaan uraa ulkomailla tai ryhtyy asiantuntija- tai hallintotehtäviin Suomessa.

- Ei ole yhtä oikeaa syytä tai oikeaa tapaa lähteä töihin köyhiin maihin. Yhteistä tuntemilleni lääkäreille on, ettei kukaan ole katunut lähteneensä, Puumalainen sanoo.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030