Työuupumus yleisintä terveyskeskuslääkäreillä ja apulaislääkäreillä
Viidesosa lääkäreistä pitää vakavaa työuupumusta selvänä uhkana työssään, ilmenee Lääkäriliiton ja Työterveyslaitoksen yhteisen tutkimuksen alustavista tuloksista. Lääkärien työolot ja kuormittuneisuus -tutkimuksen mukaan eri lääkäriryhmät poikkeavat selvästi toisistaan työuupumuksen suhteen. Yleisintä se on terveyskeskuslääkäreillä ja apulaislääkäreillä. Terveyskeskuslääkäreistä jopa puolella ilmenee lievää työuupumusta ja vakavaa työuupumusta 5 %:lla, apulaislääkäreistä 54 % kärsii lievästä ja 2 % vakavasta työuupumuksesta. Oireyhtymä on harvinaisin yksityislääkäreillä, joista joka viidennellä ilmenee lievää ja yhdellä sadasta vakavaa työuupumusta.
Lääkärikeskuksissa työskentelevät lääkärit olivat valtaosin aivan oireettomia: kolmella neljästä ei ilmennyt mitään työuupumuksen oireita. Mielenterveystoimistoissa työskentelevistä lääkäreistä sen sijaan oli kokonaan oireettomia vain 43 %. Vakavaa ekshaustiota esiintyi eniten mielenterveystoimistoissa ja terveyskeskusten työterveysasemilla työskentelevillä: lähes joka neljännellä lääkärillä näissä työpaikoissa.
Erikoisaloittain tarkasteltuna työuupumus oli yleisintä radiologeilla, lastenpsykiatreilla ja psykiatreilla. Uupumusta ilmeni määräaikaisilla useammin kuin vakinaisilla. Vakava työuupumus oli yleisintä 55-65 viikkotyötuntia tekevillä, mikä havainto on tehty myös koko väestöstä. Päinvastoin kuin muulla väestöllä, työuupumus helpottaa lääkäreillä iän myötä.
Vaikka työuupumus onkin ammattikuntaa selvästi vaivaava ongelma, sitä esiintyy lääkäreillä kaiken kaikkiaan silti vähemmän kuin akateemisesti koulutetulla väestöllä Suomessa keskimäärin.
Sekä työuupumus että stressioireet ovat naislääkäreillä yleisempiä kuin mieslääkäreillä.
Lääkäreistä oli vuonna 1997 naisia lähes puolet, 47 %. Vuonna 1986 naisten osuus ammattikunnasta oli 38 %.
Sekä naiset että miehet käyttivät työhönsä hiukan vähemmän aikaa kuin vuonna 1986. Mieslääkärien työhön käyttämä kokonaisaika oli keskimäärin 46,2 tuntia viikossa, naisten keskimäärin 42,8 tuntia. Laskelmassa on mukana päätoimen perustyöaika, päivystyksen aktiivityö sekä sivutoimet.
Parisuhde ja lapset olivat yleisempiä mieslääkäreillä. Mieslääkäreistä 91 % eli parisuhteessa ja miehistä noin 87 %:lla oli lapsia, naislääkäreistä parisuhteessa eli 78 % ja lapsia oli 73 %:lla.
Nais- ja mieslääkärit poikkesivat toisistaan myös työpaikan valinnassa. Naiset työskentelivät terveyskeskuksessa useammin kuin miehet, ja miehet puolestaan suosivat sairaalatyötä.
Lääkärien työolot ja kuormittuneisuus -tutkimuksen perusjoukkona olivat alle 66-vuotiaat Suomessa työssä olevat tai työtä hakevat lääkärit, joista joka kolmannelle lähetettiin kyselylomake. Tuloksia analysoidaan parhaillaan, ja niitä raportoidaan myöhemmin mm. Lääkärilehdessä.