Työterveyslaitoksen tutkimus: Hyvä työilmapiiri pitää terveenä
Työntekijöiden terveys on heikentynyt kunnissa laman jälkeen samalla, kun työvoiman käyttö on muuttunut. Sairauspoissaolojen määrä on kasvanut lama-ajasta keskimäärin puoli päivää vuodessa. Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan etenkin nuorten ja keski-ikäisten sairauspoissaolot ovat lisääntyneet. Tutkimus selvittää, miten työelämä on muuttunut kunnissa vuosina 1990-1997 ja miten muutokset ovat vaikuttaneet henkilöstön terveyteen. Tutkimuksessa on ollut mukana 8 kaupunkia: Turku, Vantaa, Oulu, Raisio, Nokia, Valkeakoski, Naantali ja Virrat.
Tutkijoiden käytössä oli tietojärjestelmä, joka rekisteröi mm. työsuhteen alkamiset, loppumiset sekä yli 4 päivää kestäneet poissaolot työsuhteiden aikana. Lamavuosien 1993-1994 kuluessa työvoimaa vähennettiin suurimmaksi osaksi supistamalla sijaistyövoimaa. Sen jälkeen työvoiman käyttöä lisättiin, mutta ainoastaan lisäämällä sijaistyövoiman käyttöä. Sen sijaan vakinaisissa työsuhteissa tehty työ on edelleen vähentynyt tai pysynyt ennallaan lähes kaikissa kunnissa. Yli 50-vuotiaat tekivät kaikesta vakinaisten työntekijöiden työajasta viidenneksen vuonna 1991, mutta vuonna 1997 jo kolmanneksen.
Toimialakohtainen tarkastelu osoitti myös, että henkilöstön käyttöä lisättiin laman jälkeen lähinnä vain opetus-, sosiaali- ja terveysalalla, kun taas muilla aloilla jäätiin joko samalla tasoille kuin lamavuosien supistusten aikana tai työvoiman väheneminen jatkui siitä edelleen. Kunnat pyrkivät siis säilyttämään ensisijaisesti hyvinvointipalvelunsa. Muilla aloilla kuin hyvinvointipalveluissa tehdyn työn osuus vastaavasti väheni; hallinnon alalla hieman, teknillisillä aloilla ja huoltotöissä huomattavasti.
Tutkimuksessa kerrotaan, että kunnat jakaantuvat sairastamisriskin suhteen matalan, kohtalaisen ja korkean riskin kuntiin. Korkean riskin kunnissa sairauslomapäiviä oli 20-22 tehtyä työvuotta kohti, kohtalaisen riskin kunnissa 16-18 päivää ja matalan riskin kunnissa 10-15 päivää työvuotta kohti. Kahdeksasta kunnasta sairauspoissaoloja oli eniten Nokialla ja Oulussa, vähiten Virroilla ja Raisiossa. Tutkimuksen mukaan työntekijöiden riskillä sairastua on vahva yhteys työn laatuun. Sairastamisriski pysyy pienenä, jos työilmapiiri on hyvä, työntekijät pystyvät vaikuttamaan työhönsä ja hallitsemaan ajankäyttöään. Tutkimus jatkuu siten, että siinä pyritään selvittämään, miten henkilöstön hyvinvoinnista voidaan huolehtia parhaalla mahdollisella tavalla voimakkaan muutoksen kourissa olevassa kunnallisessa työelämässä.