Työhön liittyvät tekijät vaikuttavat odotettua enemmän kuolleisuuteen
Työterveyslaitoksen tutkimus on ensimmäinen Suomessa tehty selvitys, jossa arvioitiin työhön liittyvien tekijöiden osuutta vuosittaiseen kuolleisuuteen. Arviossa käytettiin epidemiologisten tutkimusten antamaa tietoa työhön liittyvien sairastuvuus- ja kuolleisuusriskien suuruudesta.
Työperäisen kuolleisuuden osuus kokonaiskuolleisuudesta oli 3,7 %, miehillä 6 % ja naisilla 1 %. Arvion mukaan Suomessa sattui vuonna 1996 noin 1 800 sellaista kuolemantapausta, jotka osittain tai kokonaan johtuivat työperäisistä tekijöitä. Työhön liittyvillä tekijöillä on siis suurempi vaikutus kuolleisuuteen kuin mitä yleisesti on oletettu. Nämä osuudet arvioitiin peruskuolemansyyluokissa: verenkiertoelinten sairaudet 12 %, pahanlaatuiset kasvaimet 8 %, hengityselinten sairaudet 4 % sekä tapaturmat ja väkivalta 3 %. Yleisin pahanlaatuisista kasvaimista johtunut kuolemansyy oli keuhkosyöpä, joka puolella työperäisistä tapauksista aiheutui asbestipölylle altistumisesta. Tärkeimmät verenkiertoelinten sairauksien riskitekijät liittyivät työssä koettuun stressiin, vuorotyöhön ja altistumiseen tupakansavulle. Hengityselinten sairauksien merkittävimpiä riskitekijöitä oli altistuminen erilaisille pölyille ja hitsaushuuruille.
Työperäiset tekijät selittävät tärkeän osan ehkäistävissä olevien syiden aiheuttamasta kokonaiskuolleisuudesta Suomessa. Varsinkin verenkiertoelinsairauksien ja muiden kuin asbestipölyaltistuksesta johtuvien sairauksien merkitys on arvion mukaan suurempi kuin mitä yleisesti on oletettu. Tämä johtuu siitä, että monisyisten sairauksien riskitekijöitä voidaan mitata vain huolellisten epidemiologisten tutkimusten avulla.