TYKS:ssa tehtiin uudenlainen skolioosileikkaus
Uudentyyppinen, niin sanottu pingotusleikkaus tehtiin ensimmäistä kertaa Suomessa ja Pohjoismaissa.
Lasten ortopedian ja traumatologian professori Ilkka Helenius suoritti viime tammikuussa yhdessä osastonylilääkärin Olli Pajulon ja lasten ortopedisen tiimin kanssa vaativan pingotusleikkauksen TYKS:ssa, ensimmäistä kertaa Suomessa ja Pohjoismaissa.
Lasten ortopedit ovat vuosikymmeniä etsineet menetelmää, jossa kasvua voitaisiin hyödyntää skolioosin korjaamisessa. Nyt toimiva menetelmä on pystytty kehittämään riittävän pitkälle.
Leikkauksessa lapsen selkärankaan kiinnitettiin rintaontelon tähystysmenetelmällä, ruuveja, joiden väliin pingotettiin eräänlainen lanka tai vaijeri. Tämä mahdollistaa skolioosin korjaantumisen pikku hiljaa kasvun myötä.
Potilas on 11-vuotias tyttö. Leikkaus onnistui hyvin, ja tyttö on toipunut leikkauksesta erinomaisesti ja täysin.
Luuduttamiselta vältytään
Aiemmin skolioosin korjaus on edellyttänyt aina pitkää selän luudutusleikkausta, johon liittyy paitsi jäykkyys myös jäljelle jäävän selän liikkuvan osan lisäkuormitus ja tästä seuraava välilevyjen nopeutuva rappeutumisriski. Uudella menetelmällä selkään jää hyvä liikkuvuus.
– Uutta menetelmää voidaan suorittaa mini-invasiivisesti käyttäen rintaontelon tähystysmenetelmää. Tämä vähentää paitsi leikkauksen jälkeistä kipua, myös säästää lapsen selkälihakset täysin, kertoo Helenius.
Kyseisellä menetelmällä leikattujen potilaiden tuloksia on julkaistu vasta noin 30 potilaan osalta. TYKS:n lasten ortopedia osallistuu myös menetelmän tutkimus- ja kehitystyöhön.
Pingotusleikkaus soveltuu parhaiten lapsuusiän skolioosiin
Skolioosissa nikamat kasvavat epäsymmetrisesti.
– Kun pystymme hidastamaan ulkomutkan kasvua, niin että sisämutka jatkaisi luotettavasti kasvuaan, korjaa jäljellä oleva kasvu skolioosin, sanoo Helenius.
Kasvulla korjataan selkää, ilman että aiheutetaan pysyvää luuduttamista, niin kuin tällä hetkellä tehdään niin sanotulla "tavallisella" skolioosileikkauksella. Pingotusleikkauksella kasvu korjaa itse itseänsä.
Pingotusleikkaus soveltuu parhaiten lapsuusiän skolioosiin, joka on kuitenkin selvästi harvinaisempi kuin tavallisin skolioosi eli nuoruusiän idiopaattinen skolioosi.
Pingotusleikkauksen ajoittaminen edellyttää huolellista arviota potilaan luuston kasvun vaiheesta ja sopivaa pituuskasvun vaihetta. Hoitamaton lapsuusiän skolioosi johtaa usein vaikeaan selkärangan virheasentoon, keuhkotilavuuden vakavaan alentumiseen ja edellyttää lähes aina leikkaushoitoa.
Suomessa skolioosin leikkaushoito on keskitetty Turun, Helsingin, Tampereen ja Oulun yliopistosairaaloihin. Leikkaushoidolla voidaan korjata jo kehittynyt selän virheasento, mutta useimmiten korjaus edellyttää samalla selän luuduttamista, jotta virheasento ei uusi.
Kuva: Pixmac