Toimikunta pohtii pikavauhtia peruuntuneen lääketieteen pääsykokeen vaihtoehdot
Petri Kulmalan luotsaama valintatoimikunta tekee ehdotuksen yliopistoille.
Miten uudet lääketieteen opiskelijat valitaan tänä vuonna? Kysymys on nyt osittain auki, kun Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI linjasi, että perinteisiä pääsykokeita ei koronatilanteen vuoksi pidetä.
Valtakunnallisen lääketieteen alojen (lääketiede, hammaslääketiede ja eläinlääketiede) valintatoimikunnan puheenjohtaja, lääketieteen koulutuksen professori Petri Kulmala Oulun yliopistosta kertoo, että valinnat tapahtuvat muuttuneessakin tilanteessa yhteisvalintana.
Kaikilla kolmella alalla on yhteinen pääsykoe.
Asiaa työstetään nyt tiiviissä tahdissa, ja valintatoimikunta käy läpi kaikki mahdolliset toteutusvaihtoehdot.
– Niistä päädytään esittämään yliopistoille jotain vaihtoehtoa tai vaihtoehtoja, Kulmala sanoo.
Toimikunnassa on edustajat kaikista lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja eläinlääkäreitä kouluttavista yliopistoista.
Päätösvalta valintamenettelystä on yliopistoilla.
Kulmala ei halua luetella pohdinnassa olevia vaihtoehtoja, mutta rehtorineuvosto mainitsee esimerkkeinä digitaaliset valintatavat, verkkokurssit, todistusvalinnan tai avoimen yliopiston väylän.
Päätökset uudesta valintamenettelystä on määrä olla tiedossa 30. huhtikuuta.
Haussa oikeudenmukaisin ratkaisu
Petri Kulmala kertoo, että tilanne on juridisesti ongelmallinen. Valintamenettelyn muutos ei ollut tiedossa hakuajan päättyessä.
Toisaalta poikkeustila on hallituksen päätös, ja määräyksiä on noudatettava. Valintatoimikunta joutuu nyt etsimään ratkaisua, joka olisi hakijoille kokonaisuuden kannalta oikeudenmukaisin vaihtoehto.
Tilanne on myös aikataulullisesti haastava. Lääketieteen opetus alkaa elokuussa. UNIFIn mukaan tavoite on, että opinnot alkavat suunnitellussa aikataulussa.
Pääsykokeet työllistävät tiedekuntia normaalitilanteessa koko kesän. Tuhansien koevastausten tarkistaminen vie paljon aikaa. Virallisen hyväksymiskierroksen jälkeen on vielä oikaisupyyntöjen käsittelyä loppukesään asti.
Yli puolet valitaan todistuksella
Tänä vuonna todistusvalinta on joka tapauksessa isossa roolissa, koska 51 prosenttia hakijoista valitaan todistusarvosanojen perusteella. Se osa valinnasta tapahtuu ennalta suunnitellun mukaisesti.
– Ongelma koskee loppuosaa eli sitä 49 prosenttia, joka valintaperusteiden mukaan valitaan valintakokeiden perusteella, Kulmala sanoo.
Todistusten perusteella valittavistakin suuri osa on valmistautunut pääsykokeeseen, koska ylioppilaskirjoitusten tulokset tulevat samoihin aikoihin kuin lääketieteen valtakunnallinen pääsykoe olisi ollut.
Pääsykoe olisi alkuperäisen suunnitelman mukaan ollut 19. toukokuuta.