THL:n Markku Tervahauta: On lääketieteen asiantuntijoiden tehtävä arvioida rokottamista, ei poliitikkojen
Tervahauta pitää hyvin epäasiallisena sitä, että epämääräisistä hallituslähteistä käsin maalitetaan julkisesti yhtä ihmistä.
Nimetön hallituslähde väitti Iltalehdessä, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotuksista vastaava ylilääkäri Hanna Nohynek on "laumasuoja-ajattelun vallassa" ja hänet tulisi erottaa Kansallisesta rokotusasiantuntijaryhmästä.
THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta pitää hyvin epäasiallisena sitä, että epämääräisistä hallituslähteistä käsin maalitetaan julkisesti ja nimettömästi yhtä ihmistä.
– Tämä on hyvin erikoinen toimintatapa julkisen hallinnon toimijoilta. Tällainen on sosiaalisesta mediasta peräisin olevaa toimintakulttuuria, joka näyttäisi pesiytyneen nyt valtionhallintoon, sanoo Tervahauta.
Kolmansien rokotteiden kanssa ei ole viivytelty
Hallitus on sanonut, että kolmatta rokotuskierrosta alle 60-vuotiaille pitäisi sen mielestä jouduttaa. Helsingin Sanomat syyttää hallitusta asiantuntijoiden painostamisesta median välityksellä.
– On luotu tietoisesti mielikuvaa, että tässä olisi jotenkin tahallisesti viivytelty. Tämä on terveysviranomaisten ja koko terveydenhuollon suuntaan täysin väärä ja perusteeton syytös, sanoo Tervahauta.
Tervahauta painottaakin sitä, että on lääketieteen asiantuntijoiden tehtävä arvioida, millä perusteilla, millä riskeillä ja millä aikataululla väestön rokottamisessa edetään, ei poliitikkojen.
– Lainsäädäntö lähtee siitä, että diagnostiikka ja lääketieteellisen hoidon määrääminen on lääkäreiden tehtävä. Kansanterveyden hoidossa on epidemiassa monin osin ihan samaa työtä kuin lääkärin työssä muutenkin, mutta se kohdistuu väestöön. Pitää olla riittävä ja monipuolinen asiantuntemus ja tieto, että linjauksia voidaan tehdä.
Tervahauta huomauttaa, että kolmansien rokotusten ohjelmaa on toteutettu jo syyskuusta lähtien.
Luottamus julkisiin instituutioihin voi kärsiä
Hallituksen ja asiantuntijoiden välinen julkinen kiistely voi rapauttaa kansalaisten luottamusta rokotuksiin ja ylipäätään julkisiin instituutioihin, viranomaistoimintaan ja koko terveydenhuoltoon.
– Kyllä luottamus voi kärsiä, jos pyritään poliittisesti sanelemaan lääketieteellisiä ratkaisuja.
Tervahaudan mukaan THL:n asiantuntijat ovat tehneet pitkittyneessä kriisitilanteessa työtään sitoutuneesti, antaumuksella ja motivoituneesti ja näin edelleen tehdään. Hallituksen kohdistama julkinen painostus ja yksittäisten henkilöiden maalittaminen voi kuitenkin vaikuttaa koko henkilöstön ilmapiiriin.
– Aika järisyttävä palaute tuollainen ja vielä henkilöiden nimettömänä antamana. Totta kai vaikuttaa työmotivaatioon negatiivisesti, kun tällaista kohdennettuun häirintään ja maalittamiseen perustuvaa palautetta puskista tulee, Tervahauta sanoo.