THL:n karttapalvelu auttaa alueita lihavuuden ehkäisyssä
Karttapalvelu auttaa arvioimaan sairastuvuudesta aiheutuvaa terveydenhoidon lisätarvetta ja kustannuksia.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut uuden karttapalvelun, josta voi tarkastella ennusteita väestön sairastumisesta lihavuuteen liittyviin sairauksiin kymmenen vuoden aikana. Lihavuuteen liittyvä sairastuvuus -karttapalvelun kehittämisessä on hyödynnetty THL:n väestötutkimusaineistoja sekä hoitoilmoitusjärjestelmän ja Kelan lääkerekisterin tietoja.
Sairauksien osalta ennustetta voi katsoa maakunnissa tai kunnissa. Tarkasteltavia sairauksia ovat tyypin 2 diabetes, sepelvaltimotauti, polvi- tai lonkkanivelrikko, astma, kihti ja sappikivitauti.
Kuntapäättäjät ja muut aluetason päättäjät voivat hyödyntää palvelua terveyden edistämisen toimien suunnittelussa. Karttapalvelu auttaa myös arvioimaan sairastuvuudesta aiheutuvaa terveydenhoidon lisätarvetta ja kustannuksia.
– Uusi karttapalvelu havainnollistaa ennusteen avulla päättäjille, kuinka monta uutta sairaustapausta maakunnassa tai kunnassa todetaan kymmenen vuoden aikana, jos lihomiskehitys jatkuu kuten 20n viime vuoden aikana. Maakuntatasolla voi tarkastella myös sitä, kuinka monta niistä olisi vältettävissä, jos lihavuuden esiintyvyys pienenisi yhden prosentin vuodessa kymmenen vuoden aikana eli noin 10 prosenttia suhteessa nykytilaan, kertoo johtaja, tutkimusprofessori Tiina Laatikainen THL:stä tiedotteessa.
Suurin osa miehistä ja naisista vähintään ylipainoisia
Suomessa noin 70 prosenttia miehistä ja 60 prosenttia naisista on vähintään ylipainoisia. Aikuisista joka neljäs on lihava.
Lihavuus aiheuttaa merkittävää haittaa yksilöiden terveydelle ja hyvinvoinnille sekä lisää terveydenhuollon kustannuksia. Lihavuuden lisääntyminen kasvattaa entisestään tätä taakkaa, ellei kehitystä pystytä hillitsemään pikaisesti.
– Jos lihavuustrendi kääntyisi laskuun, sillä olisi suuri vaikutus sairastuvuuteen. Aikuisilla keskimäärin jo 1–2 kilon painonlasku vastaisi 10 prosenttia pienempää lihavien osuutta väestötasolla, Laatikainen sanoo.
Tähänastiset toimet lihavuuden ehkäisyssä eivät ole olleet riittäviä.
– Nyt on aika herätä lihavuusongelmaan maassamme. Karttapalvelu on yksi konkreettinen työkalu, jonka toivon kannustavan päättäjiä tekemään hyviä uusia päätöksiä ja toimia, mainitsee tutkimuspäällikkö Satu Männistö THL:stä tiedotteen mukaan.