THL: Koronapassilla voitaisiin varmentaa väliaikaisesti hoivahenkilöstön rokotussuoja
Työnantaja voisi koronapassilla varmistaa, ettei työntekijä todennäköisesti aiheuta merkittävää tartuntariskiä hoidettavilleen tai kollegoilleen.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ehdottaa sosiaali- ja terveysministeriölle, että koronapassia voitaisiin käyttää väliaikaisesti tiettyjen sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävissä olevien työkelpoisuuden varmentamisessa. Työnantaja voisi koronapassilla varmistaa, ettei työntekijä todennäköisesti aiheuta merkittävää tartuntariskiä hoidettavilleen tai kollegoilleen.
– Ehdotuksemme mukaan koronapassista voitaisiin säätää pandemian ajaksi tartuntatautilakiin tilapäinen pykälä, jolla voitaisiin tarvittaessa velvoittaa tai sallia koronapassin käyttö hoivahenkilöstön työkelpoisuuden varmistamisessa. Koronapassin käytöllä voisimme paremmin suojata ikääntyneitä ja muita hoivattavia, THL:n ylilääkäri Otto Helve kertoo tiedotteessa.
THL:n mukaan koronarokotusta ei ole tässä vaiheessa syytä lisätä pysyvästi osaksi tartuntalaissa määriteltyä tiettyjen sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävien vaatimaa sairastetun taudin tai rokotusten suojaa.
– Koronapassin käyttäminen olisi todennäköisesti nopeampi ratkaisu kuin koronarokotuksen lisääminen osaksi tartuntatautilain sosiaali- ja terveydenhuollon opiskelijoilta ja työntekijöiltä vaadittua rokotussuojaa. Tällainen tartuntatautilain säädösmuutos tarvitsisi todennäköisesti ajallisesti pitkän valmistelun, mikä pitkittäisi potilaiden terveysturvallisuusriskiä, THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta sanoo tiedotteen mukaan.
THL on toimittanut lausuntonsa sosiaali- ja terveysministeriölle. STM ja valtioneuvosto päättävät mahdollisesta tartuntatautilain säädösvalmistelusta ja mahdollisesta koronapassin käytön laajentamisesta hoivahenkilöstön rokotussuojan varmentamiseen. Säädösvalmistelu edellyttää muun muassa siihen liittyvien perusoikeuskysymysten punnintaa.
STM pitää ehdotusta kiinnostavana avauksena erityisesti hauraimmassa asemassa olevien henkilöiden suojaamiseen koronavirusinfektiolta.
Ministeriö toteaa, että jos passisääntely laajennettaisiin hoiva- ja hoitoalan henkilöstöön, tulisi arvioida sääntelyn vaikutuksia ja seurauksia.