Terveyspalvelujen yhteistoiminta-alueet lähes valmiit
Tottelemattomia kuntia löytyy vielä 26
Vielä 26 suomalaiskuntaa oli maaliskuussa vailla puitelain mukaista sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistoiminta-aluetta. Muut kunnat ovat yksin riittävän suuria tai niissä on päätetty joko toteuttaa kuntaliitos riittävän suuren väestöpohjan saavuttamiseksi tai rakentaa yhteistoiminta-alue.
Tiistaina Helsingissä järjestetyssä PARAS-seminaarissa vahvistettiin, että uudistuksen etenemisessä on alueellisia eroja. Uudistusta seuraavat tutkijat puhuvatkin dominoilmiöstä, jossa naapurikunnissa tehdyt ratkaisut ovat vaikuttaneet toinen toisiinsa.
Useilla kaupungeilla ja kaupunkiseuduilla on selvää luottamuspulaa keskuskaupungin ja ympäryskuntien välillä, minkä vuoksi yhteistyötä tai palvelurakenteita ei ole syntynyt kuntarajojen ylitse.
Hallinto- ja kuntaministeri
Mari Kiviniemi
kuitenkin iloitsi jo nykytilanteesta.- Olemme saavuttaneet tuloksia yli odotusten; uudistus on kuitenkin vasta alkumetreillä, Kiviniemi totesi.
Kiviniemen mukaan väestöpohja ei yksin ratkaise palvelutuotannon ongelmia, mutta luo sille pohjan.
- Palvelutuotannon uudistaminen edellyttää riittävän kattavan yhteisen strategian laatimista ja siihen sitoutumista. Tilaaja-tuottajamallit ja yhteistyö yritysten ja kolmannen sektorin kanssa ovat tulevaisuuden keinoja. Ongelma vain on, ettei parhaista palvelukäytännöistä ole juurikaan saatavilla tietoa, joten kokemus ei leviä. Parhaat palvelukäytännöt -hanke on syntynyt vastaamaan tähän puutteeseen, Mari Kiviniemi mainitsi.
Muutamia uudenlaisia palvelutuotantotapoja pääsi esille tiistain seminaarissa. Kälviän sosiaali- ja terveyspalvelujen kilpailutusta esitellyt ylilääkäri
Asko Linna
kertoi, millaisia uhkakuvia liittyy yksityisen ja julkisen terveyspalvelun rinnakkaineloon. Kälviän terveysaseman koko toiminta on siirtynyt yksityisen yrityksen tuottamaksi.- Meillä ei vielä ole näkynyt, että kuntayhtymän ja yksityisen firman toiminta tai työntekijät olisivat jotenkin eriytyneet omiksi ryhmikseen, mutta sellainen riski on olemassa. Tarkasti pitää seurata myös sitä, etteivät asukkaat joudu eriarvoiseen asemaan palvelujen laatua ja saatavuutta mitattaessa. Kunnallisen terveysaseman on pystyttävä samaan kuin yksityinen yritys, totesi Linna.
Vastaako Kontulan terveysasema?
Kontulan terveysasema otettiin PARAS-seminaarin paneelissa esimerkiksi siitä, että tavalliselle kuntalaiselle konkreettisin asia on omien lähipalvelujen toimivuus. Kansanedustaja
Rakel Hiltunen
(sd) totesi, että jos Kontulan terveysasemalle ei pääse edes puhelimella, kuntalainen ei vakuutu PARAS-uudistuksen onnistumisesta.Mitenkähän on, vastaako Kontula?
Keskiviikko-aamuna klo 10.31 soitto Kontulan terveysaseman ajanvaraus- ja neuvontanumeroon alkaa lupaavasti. Tiedote nauhalta kertoo, että soittaja on jonossa. Musiikin säestyksellä jonotetaan noin neljä minuuttia. Sitten tärppää.
Tai, eipä tärppääkään. Puhelin alkaa kyllä tuutata soittoääntä, mutta toiset neljä minuuttia todistavat Hiltusen heiton todeksi. Kontulan terveysasema ei vastaa.
Odotellessa voi toki selailla netissä Helsingin terveysviraston sivuilla olevia itsehoito-ohjeita tai soittaa neuvontapuhelimeen.
Kahdeksan minuutin odotusaika hyydyttää testaajan, joka ei ole oikeasti kipeä.
- Entä Säkylä?
Seminaarissa yleisön joukossa istunut säkyläläinen kunnanvaltuutettu innostui kehumaan, miten Säkylässä lääkäriin pääsee vaikka heti. Valtuutettu kertoi myös tarkistaneensa, että Säkylä ja Helsinki käyttävät perusterveydenhuoltoon saman verran rahaa kuntalaista kohti.
Pääseekö Säkylässä todella lääkäriin heti? Keskiviikkona klo 10.42 soittoon vastataan Säkylän kunnan vaihteessa noin kahden ja puolen minuutin odottelun jälkeen. Vaihde yhdistää terveyskeskuksen ajanvaraukseen. Noin kolmen minuutin odottelun jälkeen ajanvaraus vastaa, ja puhelu yhdistetään sairaanhoitajalle.
Erittäin ystävällinen ja kokeneen tuntuinen sairaanhoitaja kertoo - johtavan lääkärin luvalla - että todellakin Säkylän ja Köyliön kuntayhtymän kaikki viisi lääkärinvirkaa ovat täynnä ja akuutisti kipeä ihminen pääsee lääkäriin samana päivänä. Kroonisten tautien kontrollitkin hoituvat kolmen, neljän päivän sisällä. "Miten vaan asiakkaalle itselleen sopii".
Kuultuaan runsaan viiden minuutin odotusajasta hoitaja pahoittelee syvästi ja kertoo, ettei se ole kohtuullista eikä toivon mukaan tavallista.
Soittajalle jää hyvä mieli, sillä langan päässä vastasi ihminen. Ulla Järvi