Terveyskeskuksissa tietotekniikka on modernia, sairaaloissa varsin vanhaa
Sairaaloiden potilashallinnon tietojärjestelmät ovat varsin vanhoja ja sisältävät vain rajatusti potilastietoa. Perusterveydenhuollon potilastietojärjestelmät sen sijaan ovat suhteellisen moderneja. Sähköisiä sairauskertomusjärjestelmiä on lähinnä vain kuntien terveyskeskusten käytössä.
Terveydenhuollon tietotekniikan käyttöä on selvittänyt Osaavien keskusten verkosto, jonka jäseniä ovat Stakes, sosiaali- ja terveysministeriö, Kuntaliitto, Kansanterveyslaitos, Työterveyslaitos, VTT Tietotekniikka ja Tekes.
Terveydenhuollon tietotekniikan käyttöä koskeva kysely lähetettiin sairaanhoitopiireille, keskussairaaloille ja terveyskeskuksille. Vastauksia saatiin vain 56, mutta kartoituksen katsotaan kuitenkin antavan suhteellisen hyvän läpileikkauksen tilanteesta.
-Sähköisessä asioinnissa ja digitaalisissa potilaskertomuksissa on paljon kehittämisen varaa. Erityisesti sairaaloissa on vielä aika paljon ihan manuaalisia prosesseja. Kokonaista sähköistä sairauskertomusjärjestelmää ei ole käytössä vielä missään suomalaisessa sairaalassa, kertoo tietohallintopäällikkö Pekka Ruotsalainen Stakesista.
Hänen mukaansa kehittämisen tarvetta on erityisesti myös terveydenhuollon tietojärjestelmien tietosuojassa.
-Ongelmia on aika paljon, ja ne keskittyvät kuntien järjestelmiin. Terveyskeskusten järjestelmät ovat tyypillisesti osa kunnan yleistä tietoverkkoa, ja ottaen huomioon tietojen arkaluonteisuuden ne on suojattu liian heikosti, Ruotsalainen sanoo.
Sairaaloissa vastaavia ongelmia ei ole:
-Sairaaloilla on omia atk-yksiköitä, ja tietosuojakysymyksiin on pystytty paneutumaan paremmin, Ruotsalainen toteaa.
Kartoituksessa tuli esiin myös tietojärjestelmien heikko yhteensopivuus.
Ruotsalaisen mukaan terveydenhuollon tietojärjestelmät tukevat melko huonosti uusia toimintamalleja, kuten saumattomia palveluketjuja. Terveydenhuollossa ei yksinkertaisesti ole tietoa, mitä välittää, koska potilastietoa ei ole sähköisessä muodossa riittävästi.
Myös tietojärjestelmien yhteistoiminnassa on Ruotsalaisen mukaan paljon kehittämisen varaa, sillä järjestelmät eivät välttämättä keskustele keskenään.
-Varsinkin sairaalapuolella ollaan siirtymässä ns. alueellisiin atk-järjestelmiin. Käytössä on kuitenkin monen järjestelmätoimittajan järjestelmiä, ja ongelmana on, etteivät ne toimi yhdessä tarpeeksi hyvin, hän toteaa.