Terveellisen sisäilman tavoitearvot rakentamista varten
Sisäilmayhdistyksen äskettäin julkaisema Sisäilmaston, rakennustöiden ja pintamateriaalien luokitus sisältää suositukset eri käyttöön tarkoitettujen rakennusten lämpöoloista, melutasoista sekä ilmanvaihdosta ja pintamateriaalien terveellisyydestä.
Luokitus samoin kuin yhdistyksen aiemmin tuottama opaskirjanen Hyvän sisäilman tarkistuslista on tarkoitettu rakennusten suunnitteluun, rakennusvaiheeseen sekä myös kiinteistöjen arviointiin, ja kotiremontin tekijäkin löytää niistä informaatiota. Konkreettiset määritykset antavat myös selkeät tuotekehitystavoitteet rakennusmateriaalien valmistajille.
Kansainvälisesti ainutlaatuiseksi ilmoitetaan osa Rakennustöiden puhtausluokitus, jolla pyritään varmistamaan ilmanvaihtojärjestelmän saasteettomuus. Ilmanvaihtokanavat pitäisi pestä tai puhdistaa muulla tavoin valmistuksen jälkeen ja suojata kunnolla lialta varastoinnin ja rakennustöiden ajaksi. Käytössä niiden suodattimet pitäisi vaihtaa riittävän usein.
Pintamateriaalien päästöluokitus esittää keskeisten kemikaalipäästöjen raja-arvot sisätiloihin tarkoitettuja rakennusmateriaaleja varten. Materiaalien valmistajien toivotaan ottavan haasteen vastaan ja hoitavan tuotteidensa testauksen. Päästöjä mittaavat useat alan laitokset ja tulevaisuudessa yhä enemmän yrittäjät itse. Asia edennee markkinoiden paineella. Mittaustiedot saataneen mukaan tuoteselostuksiin sitä myöten, kun asiakkaat alkavat niitä vaatia.
Voimassa olevat viralliset määräykset säätelevät vain tyydyttävän rakentamisen tason, joka ei takaa riittävän terveellistä ja viihtyisää sisäilmaa. Uudessa suosituksessa luokan 1 vaatimustaso on kaikissa kolmessa kohdassa - sisäilma, rakennustyöt, pintamateriaalit - korkeampi kuin nyt voimassa olevissa rakennusmääräyksissä. Valittu taso pystytään luokituksen avulla myös säilyttämään rakentamisen eri vaiheissa.
Luokituksessa on pyritty sellaiseen sisäilman laatutasoon, joka nykyisen tutkimustiedon mukaan on riittävä ihmisen terveydelle ja joka saatavissa olevilla tuotteilla ja laaduntarkkailumenetelmillä on mahdollista saavuttaa, sanoo VTT Rakennustekniikan erikoistutkija Jorma Säteri Sisäilmayhdistyksestä. Saasteettoman sisäilman yleisesti korostunut arvo tulee näin otetuksi huomioon rakentamisen laatukriteereissä.
Luokitus on tehty ympäristöministeriön toimeksiannosta ja osittain rahoittamana. Rakennusalan järjestöt, Arkkitehtiliitto, Rakennuttajaliitto ja Konsulttitoimistojen Liitto ovat osallistuneet luokituksen suunnitteluun ja suosittelevat jäsenilleen sen käyttöä.
EP