Terrorismilla on vaikutuksia myös maailman kansanterveyteen
– Näyttää siltä, että USA suuntaa katseensa entistä kiinnostuneempana maansa rajojen ulkopuolelle myös terveyspolitiikassa, totesi WHO:n Kroonisten tautien ja mielenterveyden klusterin johtaja, tri Derek Yach viime viikolla Genevessä.
Yach kertoi perustavansa näkemyksensä mm. USA:n kansallisen terveysviraston johtajien kanssa käymiinsä keskusteluihin.
– USA:n on nyt pakko irrottautua eristyneestä roolistaan ja ryhtyä luomaan kontakteja myös Atlantin valtameren toiselle puolen, katsoi Derek Yach.
Yhteistyöhön panostamista edellyttää jo yksin USA:n kansallisen turvallisuuden parantaminen, minkä mm. pelkoa herättäneet pernaruttotapaukset ovat osoittaneet. Ilman kansainvälistä yhteistyötä ei pystytä torjumaan uhkia, jotka tulevat nimenomaan USA:n rajojen ulkopuolelta. Laajoja kansainvälisiä kansanterveysohjelmia vetävävässä Derek Yachin yksikössä ollaan kuitenkin huolissaan USA:n halukkuudesta taloudellisen tuen antamiseen oman kansakunnan ulkopuolelle.
– Ainakin alkuvaiheessa saattaa käydä niin, että USA:ssa keskitytään omien kansalaisten hyvinvointiin, totesi Pekka Puska, joka johtaa kroonisten tautien ehkäisyä ja terveyden edistämisen osastoa. Hän kertoi jo saaneensa kuulla, että esimerkiksi WHO:n Iraniin suuntautuva terveyden edistämisohjelma saa tulla toimeen ilman USA:n rahoitusta. Puskan osastolla työskentelevä amerikkalainen asiantuntija Michael Eriksen on huolissaan vastaavanlaisten viestien lisääntymisestä kotimaassaan. ”Vihollisiksi” koettuja valtioita ei haluta auttaa ainakaan juuri omasta kriisistä toivuttaessa.
USA:n kansallisessa terveysvirastossa tupakkaohjelman johtajana toiminut Eriksen on myös harmikseen huomannut maanmiestensä innon oman terveydentilan pitkäjänteiseen ylläpitoon lopahtaneen terrori-iskujen jälkeen.
– Ilmeisesti amerikkalaiset etsivät nyt pikaista ja helppoa lohtua perusturvallisuutensa järkkymiseen herkulliseksi kokemastaan pikaruoasta. Jos pelkää kuolevansa pian, parasta hankkia nautintoja mahdollisimman pian! tulkitsi Eriksen amerikkalaisten elämäntapamuutoksia.
Ulla Järvi