Lehti 25-26: Ajan­kohtai­sta 25-26/2001 vsk 56 s. 2744

Tekonivelkirurgia ja sepelvaltimoiden pallolaajennukset keskitetään

Suvi Sariola

Tekonivelkirurgia ja sepelvaltimoiden pallolaajennushoito keskitetään. Lonkan ja polven tekonivelleikkaukset keskitetään sairaaloihin, jotka tekevät niitä vuodessa yhteensä vähintään 200. Myös sepelvaltimoiden pallolaajennushoito keskitetään sairaaloihin, jotka tekevät niitä vuodessa vähintään 200.

Hoito keskitetään sosiaali- ja terveysministeriön uudella ohjeella erityistason sairaanhoidon järjestämisestä. Ohje tulee voimaan lokakuun alusta alkaen.

Ohjeen mukaan lonkan ja polven tekonivelleikkausten uusinnat sekä juveniilia reumaa sairastavien potilaiden leikkaushoito tulee keskittää 1-2 yksikköön kunkin yliopistosairaalan erityisvastuualueella.

Tekonivelkirurgiaa tehdään nykyään runsaassa 60 sairaalassa. Ohje karsii niistä pois noin puolet.

- Suomessa on kansainvälisesti vertaillen ihan hyvät tulokset tekonivelkirurgiassa polven osalta. Lonkan tekonivelkirurgiassa tulokset sen sijaan eivät vielä ole hyvää kansainvälistä tasoa, perustelee ohjeen antamista lääkintöneuvos Martti Rissanen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

- Suomessa tehdään tekonivelkirurgiaa yksiköissä, joissa kokemusta kertyy liian vähän. Lisäksi käytetään liian monta eri implanttimallia, joiden kestävyydestä ja pysyvyydestä ei ole selvää näyttöä. Kun toiminta keskitetään harvempiin yksiköihin, tietotaito kasvaa ja päästään malleihin, joiden kestävyydestä on näyttöä, Rissanen toteaa.

Lonkan ja polven tekonivelkirurgisia toimenpiteitä tehdään Suomessa vuosittain noin 10 000.

Kahdensadan toimenpiteen määrään päädyttiin Rissasen mukaan eri asiantuntijoiden ja Lääkelaitoksen vuosittaisen implanttirekisterikatsauksen pohjalta.

Sepelvaltimoiden pallolaajennushoidon osalta 200 toimenpiteen vähimmäismäärä perustui pitkälti vastikään ilmestyneeseen FinOHTAn raporttiin Sepelvaltimoiden pallolaajennukset Suomessa.

Uuden ohjeen mukaan sairaanhoitopiirien tulee vuosittain ilmoittaa ministeriöön myös muut erityisvastuualueilla keskitettäväksi sovitut tutkimukset, toimenpiteet ja hoidot.

Yksityissairaalat pois ohjeesta

Erityistason sairaanhoidosta annetussa nykyisessä ohjeessa on valtakunnallisesti keskitettävän erityistason sairaanhoidon osalta mainittu kaksi yksityissairaalaa. Uudessa ohjeessa yksityissairaaloita ei enää mainita.

Lue myös

- Erikoissairaanhoitolaki koskee vain kunnallisia sairaaloita ja ohje on annettu sen nojalla, toteaa Rissanen.

- Yksityissairaalat ovat tehneet EU:n komissiolle selvityspyynnön, jonka yksi osa koski sitä, että erityistason sairaanhoidon ohjeessa on mainittu vain eräitä yksityisiä sairaaloita. Keskustelimme asiasta kauppa- ja teollisuusministeriön kanssa, ja ministeriö piti kilpailu- ja hankesäännösten nojalla ongelmallisena sitä, että yksityisiä palveluntuottajia ylipäätään mainitaan ohjeessa, hän kertoo.

Valtakunnallisesti keskitettävään erityistason sairaanhoitoon on tullut joukko muutoksia. Uutta on esimerkiksi vaarallisten ja vaikeahoitoisten lasten ja nuorten psykiatrisen hoidon keskittäminen TAYS:iin ja kunnallisina ostopalveluina Niuvanniemeen. Uutta on myös vaikea-asteisen lihavuuden kokonaisvaltaisten hoitosuunnitelmien ja kirurgisen hoidon keskittäminen HYKS:iin ja KYS:iin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030