Teholle joutuvat koronapotilaat ovat nyt rokottamattomia
Koronan vaikea tautimuoto on samankaltainen kuin ennenkin, delta ei ole tuonut siihen muutosta.
Suurin osa tehohoitoon päätyneistä koronapotilaista on nyt rokottamattomia.
– Joitain yhden rokotteen saaneita tehohoitopotilaita meillä on ollut ja yksittäisiä kaksi rokotetta saaneita, joilla koronadiagnoosin ohella tehohoidon syynä ovat olleet muut ongelmat, kertoo tehohoidon ylilääkäri Tero Varpula Jorvin sairaalasta.
Hoitohenkilökunnassa potilaiden rokottamattomuus herättää turhautumista.
– Syynä rokottamattomuuteen on joko tietoinen päätös, välinpitämättömyys tai ymmärtämättömyys. Taustalla voi olla sosioekonomisia tai etnisiä syitä, Varpula pohtii.
– Kiinnitämme huomiota rokottamattomuuteen, ja siitä on raportoitukin, jotta saisimme dataa, joka kertoo tilanteen etenemisestä suhteessa rokotuskattavuuteen.
Mediaani-ikä reilut 50 vuotta
Viime viikkoina Jorvin sairaalan teho-osastolla hoidetut potilaat ovat olleet 35–70-vuotiaita. Mediaani-ikä on Varpulan arvion mukaan ollut vähän yli 50.
Tehohoidossa olevien potilaiden määrä vaihtelee päiväkohtaisesti. Maanantaina heitä oli Jorvin sairaalassa neljä ja Meilahdessa pari lisää.
Kovin nuoria ei ole tehohoitoon päätynyt, ja kovin iäkkäiden kohdalla arvioidaan tarkkaan, hyötyvätkö he tehohoidosta.
– Toisaalta iäkkäillä rokotekattavuus tuntuu olevan hyvä. He ovat sitä kautta paremmassa turvassa, eikä heitä ole juuri tullutkaan teholääkärien arvioitavaksi, Varpula sanoo.
Koronan vaikea tautimuoto vaikuttaa tehohoitolääkärin silmin samanlaiselta kuin tähänkin asti, eikä deltavariantti ole tuonut merkittäviä muutoksia taudinkuvaan.
– Kyseessä on ikävä ja sitkeä tauti. Silloin kun kyseessä on vaikea tautimuoto, joka runtelee keuhkokudosta laajalti, konstit ovat edelleen vähäiset, Varpula sanoo.
Lääkehoitojen paras aikaikkuna on usein jo ohi siinä vaiheessa, kun potilas tulee tehohoitoon, ja keinoiksi jäävät elimistön tukihoidot.
Tehohoidossa koronapotilaiden kuolleisuus on 15–20 prosenttia.
Eturintama alkaa väsyä
Myös Jorvissa kärsitään hoitajapulasta. Osa vakituisista hoitajista on vielä kesälomilla, ja muista tulosyksiköistä saadusta hoitajaresurssista on jouduttu luopumaan, joten mitään ylimääräistä hoitajapoolia ei ole. Väsymys painaa teho-osastojen henkilökuntaa.
– Kun tässä on käytetty sotavertauksia pitkin matkaa, niin talvisodassa eturintamassa olleetkin vaihdettiin silloin tällöin. Meidän putiikki on ollut eturintamassa jo 1,5 vuotta ja väsymystä alkaa olla. Mutta vaihtoehtoja ei hirveästi ole, on vielä jaksettava, Varpula sanoo.