Tehoaako korvavalohoito kaamosmasennukseen?
Oululainen yritys markkinoi kuluttajille kirkasvalokuulokkeita, joiden väitetään helpottavan kaamosmasennuksen ja jopa tavallisen masennuksen oireita. Kyseessä on Oulun yliopiston tutkijaryhmän innovaatio. Hoidon tieteellinen näyttö ei kuitenkaan ole toistaiseksi vakuuttavaa.
Mainoksen mukaan kliinisessä tutkimuksessa yhdeksän kymmenestä kaamosmasentuneesta tuli oireettomaksi neljässä viikossa. Kirkasvalohoitoa tutkinut THL:n ylilääkäri Timo Partonen huomauttaa, että tutkimus ei ollut kontrolloitu.
- On liian aikaista sanoa, onko tässä hoidossa nimenomaan valo tehokasta. Tutkimuksessa oli tiivis seuranta, ja siihen liittyy usein runsaasti lumevaikutusta.
Kontrolloidun tutkimuksen alustavia tuloksia saadaan ehkä ensi keväänä. Partonen odottaa niitä mielenkiinnolla.
Korvavalohoidossa valolle on tarjolla aivan uusi reitti. Partosen mukaan sen vaikutusmekanismi on mahdollinen.
- Jos valo on riittävän voimakas, se kyllä läpäisee rakenteet. Toisaalta valo osuu epäspesifisti laajalle alueelle aivoja, ei välttämättä tarkasti siihen mihin halutaan.
Osalle käyttäjistä voi tulla sivuvaikutuksia. Niistä ei vielä tiedetä.
Kannattaako kirkasvalokuulokkeita sitten ostaa tai suositella potilaalle?
- Ensin kannattaa kysyä, mihin kirkasvaloa tarvitaan. Onko kaamosoireita vai pahempaa masennusta? Kyllähän valosta on yleisesti apua myös ihan terveille, koska sillä on välitön virkistävä vaikutus. Tähän meillä tosin on jo esimerkiksi sarastusvalolaitteet, joiden tehosta on näyttöä. Korvavalo ei ehkä tule niiden tilalle. Silmän kautta kulkevan reitin kanssa olemme varmemmalla pohjalla.