Täsmälaser ja biomateriaalit kasvokirurgian kehityksen kärkeä
Kasvo- ja leukakirurgeille on viime vuosina kehitetty aina vain täsmällisempiä työkaluja. Varsinkin laserkirurgian ja elimistössä liukenevien biomateriaalien mahdollisuuksia esiteltiin syyskuun alkupäivinä Helsingissä kokoontuneessa Euroopan kasvo- ja leukakirurgiyhdistyksen kongressissa. Kongressiin osallistui noin 1 500 alan erikoislääkäriä ja erikoishammaslääkäriä sekä näytteilleasettajaa eri puolilta maailmaa.
Laserin käyttö on kehittynyt kuvantamismenetelmien tarjoamien mahdollisuuksien laajentumisen myötä. Laserkirugian etuna on mm. verettömyys, ja veren säästäminen on tärkeää, koska pään, kasvojen ja leukojen leikkaukset ovat usein pitkiä. Laserhoitojen johtavat asiantuntijat professori Paul Bradley Lontoosta ja professori Hermann Sailer Zürichistä pitävät toisena suurena etuna kipujen vähäisyyttä täsmällisessä ja selektiivisessä laserhoidossa. Laserilla voidaan muuntaa kasvojen pehmytkudoksia tai poistaa kasvaimia ja arpia ilman ylimääräistä kudostuhoa. Lisäksi tietyntyyppistä laseria voidaan käyttää kivun hoitoon ja paranemisprosessin nopeuttamiseen (Low Intensity Laser Therapy, LILT).
- Kasvainten hoidossa laserkirugian tulokset näyttävät olevan vähintään yhtä hyvät kuin perinteisen kirurgian, mutta suurena etuna on kivuttomuus, totesi professori Bradley.
Eri aallonpituuksia käyttävien laserlaitteistojen kehittely on edennyt niin, että nyt on tarjolla myös luuta ja hampaita leikkaava laser. Professori Sailer pitää laserhoidon tulevaisuudennäkymänä sitä, että laserin aallonpituutta voidaan toimenpiteen kuluessa muuttaa kudostyypin mukaan. Tällainen täsmälaserkirurgia vaatii erittäin tarkkaa kudosten ominaisuuksien tuntemista.
Kasvomurtumien hoitoa mullistaa biomateriaalien tuleminen. Suomessa professorien Pertti Törmälän ja Pentti Rokkasen keksimiä elimistössä liukenevia materiaaleja on kehittänyt kasvokirurgian tarpeisiin leukakirurgi Riitta Suuronen. Hänen mukaansa suomalaiset maitohaposta valmistetut ruuvit ja levyt ovat kehityksen kärjessä sekä lujuudeltaan että käyttöominaisuuksiltaan; niitä voi mm. voi taivuttaa sellaisinaan. Ruuvien ja levyjen lujuutta leukojen alueella on testattu kovassa kulutuksessa - lampailla. Liukenevia kiinnitysmateriaaleja käytettäessä ei tarvita levyjen poistoleikkausta.
- Liukenevilla materiaaleilla voi korjata lähes kaikki muut kasvomurtumat paitsi pirstalevammat. Pienimmät ruuvit ovat halkaisijaltaan 1 mm:n luokkaa. Uusimmat tuotteet menettävät lujuutensa noin vuodessa ja häviävät parissa vuodessa, kertoi Riitta Suuronen.
Kongressin presidentti, professori Christian Lindqvist HYKS:sta kertoi, että biomateriaalit ovat käytössä pään alueen kehityshäiriöiden ja kasvainten korjausleikkauksissa, varsinkin lapsipotilailla.
- Esimerkiksi kasvainpotilaalla, jonka alaleuka on jouduttu leikkaamaan auki kasvaimen poistamiseksi, metallilevyt aiheuttivat ongelmia myöhemmässä magneettikuvausseurannassa ja sädehoidossa. Biomateriaalit ratkaisevat tämän ongelman, totesi Lindqvist.
Sen sijaan kasvomurtumista suurin osa korjataan edelleen metalleilla, sillä vammat ovat usein pirstaleisia. Suomalaisten kasvomurtumista poikkeuksellisen suuri osa on väkivallan seurausta, kun taas muissa maissa tavallisin kasvovammojen syy ovat liikenneonnettomuudet.