Tampereella laaja konferenssi 7.- 9. syyskuuta Terveyden edistämisen merkitys kasvaa Euroopan unionissa
Niukentuvat voimavarat ovat tekijöitä, joiden vuoksi EU on erityisen kiinnostunut terveyden edistämisohjelmien tuloksellisuudesta. Euroopan unionin uudessa kansanterveysohjelmassa annetaan aikaisempaa keskeisempi rooli terveyden edistämiselle. Uuden ohjelman merkittäviä teema-alueita ovat kansanterveysongelmien syyt ja terveysinformaatio. Näitä asioita painotti Pohjoismaisen Terveyden edistämistutkimuksen konferenssin avajaispuheessa yksikön päällikkö Matti Rajala, joka työskentelee Euroopan unionin terveyden ja kuluttaja-asioiden direktoraatissa.
Tampereen yliopiston terveystieteen laitoksen ja UKK-instituutin sekä kotimaisten ja pohjoismaisten tutkimuslaitosten yhdessä järjestämään kolmanteen konferenssiin osallistui 300 tutkijaa ja käytännön edistämistyötä tekevää 28 maasta. Suomalaisia pääpuhujia Rajalan lisäksi olivat professori Juhani Ilmarinen Työterveyslaitokselta ja professori Ilkka Vuori UKK-instituutista.
Konferenssin erityisteemoja olivat mielenterveyden edistäminen, jonka Suomi nosti puheenjohtajakaudellaan EU:n tärkeäksi terveyspoliittiseksi tavoitteeksi. Myös terveysliikunnan edistäminen on valittu yhdeksi aihealueeksi EU:n terveyspoliittisissa ohjelmissa. Konferenssi käsitteli niinikään terveyden edistämistä työpaikoilla, turvallista ympäristöä sekä uuden informaatioteknologian ja mediaympäristön mahdollisuuksia. Terveyden edistämisen käsite (Health Promotion) syntyi vuonna 1986, jolloin WHO:n asiantuntijakokous määritteli terveyden edistämiseen tähtäävän terveyspolitiikan linjat.
Terveyden edistäminen on enemmän kuin ainoastaan terveydenhuoltoa tai terveyskasvatusta.
Sen olennaisia sisältöalueita ovat:
, terveellisen yhteiskuntapolitiikan kehittäminen
, terveellisen ympäristön aikaansaaminen
, yhteisöjen toiminnan kehittäminen
, henkilökohtaisten taitojen kehittäminen
, terveyspalveluiden uudistaminen
Näitä sisältöalueita on käsitelty myöhemmin WHO:n asiantuntijakokouksissa. Myös Tampereen konferenssi pyrki kehittämään uutta, yhteistä viitekehystä terveyden edistämistoimien arviointiin. Terveyden edistämistoiminta tapahtuu ihmisten parissa kunnissa, kouluissa, työpaikoilla, poliittisessa päätöksenteossa.
Konferenssi painotti, ettei terveyden edistämistoiminnan tuloksellisuutta voi tutkia laboratorioissa kuten esim. lääkkeitä. Ensin on tutkittava, toteutuiko terveyden edistämisohjelma suunnitellulla tavalla, ja käytettiinkö siinä parhaita mahdollisia keinoja. Tampereella muistutettiin, että kotimaasta ja ulkomailta löytyy esimerkkejä terveyden edistämisen keinoista ja erilaisten toimintaohjelmien tuloksellisuudesta.