Taide on välttämättömyys myös hoidossa
Terveyttä kulttuurista on UNESCOn eurooppalaisen yhteistyöhankkeen Arts in Hospital suomenkielinen nimi. Se oli nimenä myös projektiin liittyvällä pohjoismaisella konferenssilla, johon kuluvan kuun alussa kokoontui runsaat parisataa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä arkkitehtuurin, taiteiden ja muun kulttuurielämän edustajaa.
Suomessa Kuntaliitto ja STAKES ovat käynnistäneet hankkeeseen liittyvän Pieni on kaunista -ohjelman, johon kuuluu erilaisia hoitoympäristön parantamiseen ja hoidon sisällön rikastamiseen liittyviä osaohjelmia.
Konferenssissa käsiteltiin laajasti taiteen, kulttuurin ja luovuuden liittymistä paranemiseen ja hoitoon.
Aivotutkija professori Matti Bergström analysoi pääesitelmässään taiteen parantavaa vaikutusta. Aivot torjuvat ulkoisesta maailmasta tulevaa epäjärjestystä ja painetta tiedon avulla, hän esitti. Minän sisäisten epävarmuuden ja pelontunteiden hallitsemiseen tietoa ei ole käytettävissä. Siinä auttaa taide, mikäli ihmisellä on säilynyt kyky käyttää sitä hyväksen. "Taide ei ainoastaan ole avuksi, vaan se on välttämättömyys sisäisessä kehittymisessämme", Bergström totesi Kandinskyn termein. Sitoessaan pelkoja ja epävarmuutta taide vaikuttaa eheyttävästi aivotoimintoihin ja näiden kautta myös muihin keskeisiin elintoimintoihimme. "Näemme nyt taiteen paikan kaikessa hoitotyössä ja myös selityksen sille että taideterapia antaa tuloksia." (EP)