Suomi rokottaa hitaammin kuin Israel tai britit, mutta nopeammin kuin Kanada
Liki kolme prosenttia suomalaisista ja yli 90 prosenttia teho-osastojen henkilökunnasta on rokotettu.
Arviolta yli 90 prosenttia teho-osastojen henkilökunnasta on saanut ainakin ensimmäisen annoksen koronarokotetta. Kaikista suomalaista ainakin yhden annoksen on saanut vajaat kolme prosenttia.
Todettuja tai epäiltyjä koronapotilaita hoitavien vuodeosastojen ja päivystysosastojen sekä ensihoidon henkilökunnasta on rokotettu yli 80 prosenttia.
Infektiovastaanottojen ja koronanäytteenottojen henkilökunnasta sekä koronavirusdiagnostiikkaa tekevien laboratorioiden henkilökunnasta rokotteen on saanut samoin yli 80 prosenttia.
Viime viikon loppuun mennessä yhden rokoteannoksen on saanut vajaat 145 000 suomalaista ja kaksi rokoteannosta vajaat 18 000 suomalaista.
Lukumääräisesti eniten rokotuksia saanut ikäryhmä on 80–89-vuotiaat, joista ainakin ensimmäisen annoksen on saanut liki 27 000 kansalaista.
Israel omassa sarjassaan
Our World in Data -verkkosivustolta löytyvien tietojen mukaan Suomi on eiliseen mennessä rokottanut 2,93 prosenttia kansalaisistaan.
– Jos katsoo muita korkean tulotason maita, Suomi sijoittuu tässä ihan hyvin, näkee THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.
Israel painii omassa sarjassaan, ja siellä ainakin ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 55 prosenttia kansalaisista. Arabiemiraatit on rokottanut 34 prosenttia, Britannia 14 prosenttia, Bahrain 10 prosenttia ja Tanska 4,5 prosenttia.
– Jos katsotaan muita pitkien etäisyyksien maita, niin Suomi on Kanadaa edellä, Nohykek huomauttaa.
Kanada on rokottanut 2,5 prosenttia väestöstään.
Annetaanko Astra Zenecaa iäkkäille?
EU:n komissio myönsi viime perjantaina ehdollisen myyntiluvan Astra Zenecan kehittämälle adenovirusvektorirokotteelle.
Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR keskustelee tiistaina Astra Zenecan rokotteen käyttöindikaatioista eri ikäisille. Sen tehosta ikäihmisille on esitetty erilaisia näkemyksiä.
– Saksa on asettanut yläikärajan 65-vuotiaisiin. Britit antavat sitä kaiken ikäisille. Euroopan lääkevirasto EMA sanoo, että immunogeenisuustutkimuksista on riittävä näyttö, että rokote herättää hyvän immuunivasteen myös iäkkäillä. Siitä voi epäsuorasti päätellä, että myös teho iäkkäillä tulee olemaan hyvä ja sitä voidaan siis antaa kaikenikäisille, Nohynek kertoo.
Lapsille koronarokotteita ei anneta, koska siitä ei ole vielä tutkimusnäyttöä.
Suomessa on käytössä tällä hetkellä kaksi eri koronarokotetta: Biontechin ja Pfizerin rokote, jonka kauppanimi on Comirnaty ja Modernan rokote. Uusin tulokas on Astra Zenecan rokote, jota odotetaan maahan helmikuun alkupuolella.
Ensimmäiset rokotukset Biontechin ja Pfizerin rokotteella annettiin 27. joulukuuta.
Juttua on täsmennetty 1.2.2021 klo 13.07.