Ajan­kohtai­sta

Suomessa todettu yhdeksän omikron-tapausta

Seitsemän tartuntaa liittyy samaan ketjuun.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP
Kansikuva
Adobe/AOP

Suomessa on tähän mennessä havaittu yhdeksän omikron-tartuntaa. Seitsemän tartuntaa liittyy samaan ketjuun ensimmäisen Suomessa havaitun tapauksen kanssa. Tartunnan saanut oli käynyt Tukholmassa. Ketjuun liittyneitä tartuntoja oli Helsingissä, Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Savossa.

Tiistaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedotti kahdesta uudesta omikron-tapauksesta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Henkilöt ovat matkustaneet viime aikoina Etelä-Afrikassa ja Nigeriassa.

Ensimmäiset havainnot omikron-virusvariantista tehtiin marraskuussa Etelä-Afrikassa ja Botswanassa sekä Hongkongissa. Nyt varmistettuja tapauksia on jo 50 maassa eri puolella maailmaa. Euroopassa varmistettuja tapauksia on ainakin 21 maassa.

Tanska, Espanja, Britannia ja Belgia ovat raportoineet myös tapauksista, joissa ei ole selvää yhteyttä maan ulkopuolelle.

Toistaiseksi suurin osa raportoiduista tartunnoista liittyy matkustamiseen, erityisesti eteläisen Afrikan maissa.

Etelä-Afrikassa uusien koronatapausten määrä on hyvin voimakkaassa kasvussa ja omikronin osuus on jo yli 70 prosenttia uusista tapauksista.

EU:n tartuntataudeista vastaava virasto ECDC ja Maailman terveysjärjestö WHO lisäsivät muunnoksen marraskuussa huolestuttavien virusten listalle.

Tietoa tarvitaan lisää

Tietoa uudesta virusmuunnoksesta on rajallisesti. Lisää tietoa sen aiheuttamasta taudinkuvasta, tarttumisesta ja nykyisten rokotusten antamasta suojasta kaivataan.

Norjassa raportoitu tartuntarypäs herätti kysymyksen rokotussuojasta. Kymmenet ihmiset saivat pikkujouluissa omikron-tartunnan, vaikka osallistujien rokotuskattavuus oli hyvä.

Myös omikron-muunnoksen piikkiproteiinin sisältämä runsas mutaatioiden määrä viittaa ECDC:n kokoamien tietojen mukaan siihen, että rokotuksessa tai sairastamisen kautta saadut vasta-aineet pystyvät neutralisoimaan omikron-virusta huonommin kuin muita variantteja.

Biontechin johtaja Ugur Sahin sanoi perjantaina Reutersin tilaisuudessa, että uusi rokotevalmiste saattaa jossain vaiheessa olla tarpeen.

Lue myös

– Uskon, että periaatteessa tarvitsemme jossain kohtaa uuden rokotteen uutta varianttia vastaan. Kysymys on siitä, kuinka kiireesti sen pitää olla saatavilla, hän sanoi Washington Post -lehden mukaan.

Mahdollisia viitteitä siitä, että taudinkuva ei ole muuttunut aiempaa ankarampaan suuntaan, antaa Etelä-Afrikan viranomaisten julkaisema tuore raportti. Siitä ilmenee, että suurimmalla osalla sairaalaan päätyneillä omikron-potilailla (raportissa määrä 166) tartunta oli sivulöydös, ei varsinainen sairaalahoidon syy.

Lisäksi viime aikoina koronapotilaiden sairaalahoito oli viime aikoina, omikronin jo vallattua alaa, kestänyt 2,8 päivää, kun keskiarvo 18 kuukaudelta on 8,5 päivää.

Raportin kirjoittajat toteavat kuitenkin, että lisää tutkimusta tarvitaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030