Suomen Mielenterveysseura: Mielenterveyspotilaalla on oikeus hyvään hoitoon, hyvään kohteluun ja hyvään elämään
Mielenterveyspotilaan oikeuksien toteutumisen suurimmat ongelmat Suomessa ovat hoidon ja kuntoutuksen saatavuuden puutteet sekä heikko toimeentulo ja puutteelliset asumisolot, toteaa Suomen Mielenterveysseuran asiantuntijaryhmä.
- Näkökulma mielenterveyspotilaan oikeusturvaan on muuttunut 10 vuodessa täysin. Aiemmin ongelmana oli pakkohoito, nyt potilaiden jääminen hoidotta, toteaa potilasjärjestö HELMIn lakimies Pekka Reinikainen.
Monissa psykiatrisissa sairaalayksiköissä pystytään nykyään hoitamaan vain päivystyspotilaina hoitoon tulevat, välitöntä kiireellistä apua tarvitsevat. Avohoitopalvelujen riittämättömyys johtaa kuitenkin potilaita sairaalakierteeseen. Asiantuntijaryhmä painottaa, että avohoidon järjestämisvelvoitteita pitäisi tiukentaa. Se haluaa mielenterveyspotilaiden hoidon ohjaukseen sitovia valtakunnallisia normeja.
- Avohoidon kehittäminen onnistuu vain pitkäjänteisellä panostuksella, sanoo ylilääkäri Antti Hemmi Peijaksen sairaalasta.
Asiantuntijaryhmän laatimassa kirjasessa Mielenterveyspotilaan oikeudet esitetään mielenterveyspotilaan keskeisiksi oikeuksiksi hyvä hoito, hyvä kohtelu ja hyvä elämä, jolla tarkoitetaan mm. kohtuullista perustoimeentuloa ja normaalia asumisviihtyvyyttä. Työryhmä toteaa, että Suomessa potilaille ei ole tarjolla riittävästi työllistymismahdollisuuksia eikä muutakaan toimeentuloa. Monen nuorena sairastuneen eläke jää hyvin pieneksi.
- Eläkehakemuskin voi viivästyä potilaan toimintakyvyttömyyden vuoksi, toteaa lakimies Pekka Reinikainen.
Mielenterveyspotilaiden oikeudet ovat tätä nykyä esillä laajemminkin, sillä Euroopan parlamentille on paraikaa valmisteilla raportti mielenterveyspotilaiden ihmisoikeuksien toteutumisesta.