Suomen Hammaslääkäriliitto kampanjoi: Vanhusten hampaita kannattaa hoitaa
Alle puolet 65-vuotiaista suomalaisista käy säännöllisessä hammashoidossa, vanhemmista vieläkin harvempi. Monelle ikäihmiselle kysymys on rahasta, mutta moni myös katsoo, ettei hammasremonttia enää vanhana kannata tehdä tai ettei hammaslääkärillä tarvitse käydä, kun suussa on tekohampaat. Kuitenkin suu- ja hammastulehdukset vaikuttavat huomattavasti vanhusten yleisterveyteen, ja näitä ongelmia on hampaattomillakin. Vielä parikymmentä vuotta sitten vanhukset olivat yleensä täysin hampaattomia, nykyisistä yli 75-vuotiaista enää kolmasosa.
-Hyvällä kotihoidolla ja ravinnolla hampaat saa kyllä säilymään, mutta iän myötä hammaslääkärin ja hammashuoltajan apu on yhä enemmän tarpeen. Suurin uhka hampaille on syljenerityksen väheneminen, jota aiheuttavat mm. monet lääkkeet, sanoo professori Anja Ainamo Helsingin yliopistosta.
Toimintakyvyn huononeminen voi haitata hampaiden harjausta - monelle vanhukselle hyvä lahja onkin sähköhammasharja. Myös iäkkäiden ja monisairaiden vanhusten hampaat ja ikenet voidaan pitää kunnossa hammashuoltajan säännöllisesti tekemällä puhdistuksella ja fluorihoidolla.
Erikoishammaslääkäri Kirsi Peltola-Haaviston vuosi sitten Hämeenlinnassa tekemässä tutkimuksessa 277:stä laitoshoidon pitkäaikaispotilaasta tai palvelutalossa asuvasta yli puolet oli hammaslääkärin hoidon tarpeessa. Moni koki itsekin vaivoja suussaan, mm. kipua, kuivuutta ja pahaa hajua. Suun järjestelmällistä hoitoa ei kuitenkaan ollut, eikä hoitaja yleensä edes tiennyt, milloin vanhuksen hampaat viimeksi oli tarkastettu.
-Ongelmana on, että pitkäaikaispotilaiden suun hoito on aivan irrallaan muusta laitosten terveydenhuollosta. Hämeenlinnassa hoitoa kehitetään järjestämällä hammaslääkärin tutkimus ja hoito pitkäaikaispäätöksen yhteydessä ja liittämällä sairauskertomukseen erityinen suukortti. Lisäksi vastuu ylläpitohoidosta on laitoksella, kertoo erikoishammaslääkäri Anja Eerola Suomen Hammaslääkäriliitosta.
Joulukuussa 75 vuotta täyttävä Suomen Hammaslääkäriliitto on käynnistänyt ikäihmisten suun terveyden parantamiseksi kampanjan, jonka aikana hammaslääkärit käyvät kertomassa suun hoidosta eläkeläisten tilaisuuksissa, kouluttavat vanhustenhuollon henkilökuntaa ja vierailevat laitoksissa. Joillakin paikkakunnilla järjestetään myös maksuttomia suun tarkastuksia ikäihmisille.