Suomalaisnuoret juovat kuten ennenkin Itä-Euroopan nuoret käyttävät entistä enemmän huumeita
Suomalaisnuorten juomatavat eivät ole eurooppalaistuneet. Täällä halutaan päästä humalaan. Tosin muutamissa muissakin Euroopan maissa humalajuominen on yhtä yleistä kuin Suomessa.
Tuore kansainvälinen nuorten päihteiden käyttöä koskeva tutkimus The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs (ESPAD) kertoo, että viimeisten viiden vuoden aikana humalajuominen on ollut yleisintä Suomessa, Isossa-Britanniassa ja Tanskassa. Tanskassa tosin tilanne on vielä entisestään pahentunut.
Irlannissa humalajuominen oli yleistynyt suunnilleen Ison-Britannian ja Suomen tasolle, ja uusista maista Grönlanti yltää joidenkin kriteereiden mukaan samalle tasolle.
Suomalaisten nuorten keskuudessa, tiheä, lähes arkipäiväinen alkoholinkäyttö on hyvin harvinaista. Perinteiset käsitykset juomatavoista pitävät edelleen jossain määrin paikkansa nuorten keskuudessa. Pohjoismaissa, Tanskaa lukuun ottamatta, ei juoda usein, mutta silloin kun juodaan, juodaan lähes aina humalaan. Etelä-Euroopassa juodaan usein, mutta ei humalaan asti tai humalaa ei ainakaan hyväksytä ja tunnusteta. Tanskassa, Isossa-Britanniassa ja Irlannissa molemmat juomatavat ovat yleisimpiä Euroopassa: juodaan usein, joskus pieniä määriä, mutta usein myös humalaan. Näissä maissa myös asenteet humalaa kohtaan ovat kaikkein sallivimpia.
ESPAD-tutkimus on tehty 15-16 -vuotiaiden koululaisten keskuudessa 23 Euroopan maassa vuonna 1995 ja 30 maassa vuonna 1999. Stakes on tehnyt tutkimuksen Suomen osuuden.
Neljännes ei ollut maistanut tupakkaa
Tupakoinnissakin Suomi on joidenkin kriteerien mukaan kärkimaiden joukossa, mutta maiden väliset erot ovat pieniä. Vuonna 1999 Suomessa neljännes 15-vuotiaista nuorista ei ollut kokeillut tupakkaa, noin neljännes poltti päivittäin vähintään yhden savukkeen ja noin puolet nuorista oli eri asteisia kokeilijoita tai epäsäännöllisiä tupakoijia.
Vuonna 1995 huumeiden käyttö oli selvästi yleisintä Isossa-Britanniassa ja Irlannissa, mutta vuonna 1999 huumeiden käyttö oli näissä maissa jonkin verran vähentynyt.
Uusista maista Ranska oli huumeiden käytössä kärkimaiden joukossa, ja Tsekissä käyttö oli yleistynyt samalle tasolle. Näissä maissa noin 35 prosenttia nuorista oli kokeillut jotain laitonta huumetta, yleensä kannabista.
Nopeinta huumeiden käytön lisääntyminen oli Itä-Euroopassa, jossa kannabiksen ohella esiintyi suhteellisen paljon muita laittomia huumeita. Kaikissa Baltian maissa, Moskovassa, Puolassa ja Tsekissä noin kymmenesosa nuorista oli kokeillut myös jotain muuta laitonta huumetta kuin kannabista.
Huumeiden käytössä Suomi oli edelleen kansainvälisessä vertailussa alhaisella tasolla, vaikka kannabiksen kokeilijoiden osuus oli lisääntynyt viidestä prosentista kymmeneen. Vuonna 1999 suomalaisista nuorista kaksi prosenttia oli kokeillut jotain muuta laitonta huumetta.