Ajan­kohtai­sta

Suomalaislapset käyttävät psykoosilääkkeitä yhä enemmän

Joudutaanko lääkkeillä korvaamaan puutteita muussa hoidossa, tutkijat pohtivat.

Tiina Huttu
Kuvituskuva 1

Psykoosilääkkeistä vain osalla on virallinen käyttöaihe lasten tai nuorten hoitoon ja niiden haittavaikutukset voivat olla lapsilla voimakkaampia kuin aikuisilla. Kansainvälisissä tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että käyttö on lisääntynyt. Suuri osa siitä on myyntiluvasta poikkeavaa.

Leena K. Saastamoinen ym. selvittivät 1–17-vuotiaiden lasten ja nuorten psykoosilääkkeiden kulutusta Suomessa vuosina 2008–2015. Heidän tulostensa mukaan käyttö on kasvanut tasaisesti viimeksi kuluneiden kahdeksan vuoden aikana.

Pojat käyttävät psykoosilääkkeitä lapsena enemmän kuin tytöt, mahdollisesti koska käytöshäiriöt ovat pojilla yleisempiä. Teinivuosina käyttö lisääntyy merkittävästi molemmilla sukupuolilla. On mahdollista, että tämä johtuu eroista lääkkeiden määräämiskäytännössä lastenpsykiatrisessa ja nuorisopsykiatrisessa hoidossa. Tytöillä käyttö kasvaa voimakkaammin, ja noin 15 vuoden iästä alkaen tytöt käyttävät psykoosilääkkeitä jo poikia yleisemmin.

Eniten käytetyt psykoosilääkkeet ovat risperidoni, ketiapiini, aripipratsoli ja olantsapiini. Risperidonia määrätään eniten ala-asteikäisille pojille ja ketiapiinia tytöille yläasteiästä lähtien.

Lue myös

Tutkijoiden mukaan psykoosilääkkeiden käytön lisääntymisen syistä sekä terapian ja muun psykososiaalisen hoidon alueellisesta saatavuudesta ja resursoinnista tarvitaan lisää tietoa. Avohoidon mahdollisuudet tukea käytöshäiriöistä lasta vaihtelevat eri kunnissa ja sairaanhoitopiireissä.

Lähde: Saastamoinen LK, Autti-Rämö I, Tuulio-Henriksson A, Sourander A. Lasten ja nuorten psykoosilääkkeiden käyttö kasvussa. Suom Lääkäril 2017;72:575–79.

Kuva: Fotolia

Artikkeli julkaistaan Lääkärilehdessä 9/2017.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030